Fonds Podiumkunsten krijgt kwart minder subsidieaanvragen

22 maart 2012

AMSTERDAM (22 maart) - Bij het Fonds Podiumkunsten zijn 206 meerjarige subsidieaanvragen binnengekomen. Dat is een kwart minder dan bij de vorige aanvraagronde in 2008, meldt het NRC. Er werd om een totaal van 54 miljoen euro aan subsidie verzocht ten opzichte van 87 miljoen in 2008. De aanvragen worden dit keer ook strenger beoordeeld.

Muziekensembles, theater- en dansgezelschappen en festivals konden tot 1 maart bij het fonds een aanvraag indienen voor subsidie in de periode 2013-2016. Opmerkelijk is dat veel van deze instellingen niet meer terechtkunnen bij het ministerie van OCW, waardoor het fonds juist meer aanvragen verwachtte. Het Fonds Podiumkunsten heeft overigens ook moeten bezuinigen, er is nu veertig procent minder geld beschikbaar voor langjarige subsidies: slechts 24,5 miljoen euro.

Nieuwe regels en strengere beoordeling
De daling wordt waarschijnlijk veroorzaakt door nieuwe regels van het fonds, zoals een eigen inkomensnorm van twintig procent en een minimum van veertig voorstellingen per jaar. Ook zijn er dit keer maxima gesteld aan de bedragen die kunnen worden aangevraagd. De aanvragen worden de komende maanden beoordeeld, waarbij naast kwaliteit nu vooral gelet wordt op ondernemerschap, op geografische spreiding en op de pluriformiteit van de instellingen.