Fonds 1818 doet aangifte van oplichting

1 september 2011
Nieuws | | Vermogensfondsen


AMSTERDAM (1 september) - De directie van Fonds 1818 heeft bij de politie Haaglanden aangifte gedaan van oplichting. Het gaat om een project waarvoor een donatie is verstrekt maar dat in werkelijkheid nooit is uitgevoerd.


Uit onderzoek door Fonds 1818 blijkt dat er sprake is van kwade opzet. Om het geldbedrag van de donatie te incasseren, zijn door de verdachten onder andere vervalste facturen ingediend. In het kader van het onderzoek door de politie kan op dit moment nog geen verdere informatie over de zaak worden verstrekt.


Valsspelen heeft geen zin

Met de aangifte wil Fonds 1818 niet alleen het onderzoek naar verdachten in gang zetten. Ook wil het fonds het signaal afgeven dat valsspelen geen zin heeft. Om misbruik te voorkomen, wordt de aanvrager in de procedure grondig getoetst. Toch blijft het verstrekken van donaties een kwestie van vertrouwen. In het overgrote deel van de gevallen levert dit geen problemen op. Slechts een enkeling probeert geld bij het fonds los te krijgen voor het eigen gewin. Dit is de eerste keer dat Fonds 1818 aangifte doet van oplichting.


Jaarlijks tien miljoen

Fonds 1818 geeft financiële steun aan stichtingen en verenigingen in Den Haag, Zoetermeer, Delft, Leiden, de Duin- en Bollenstreek en tussenliggende gemeenten ten behoeve van maatschappelijke projecten. Jaarlijks doneert het fonds circa tien miljoen euro aan dergelijke initiatieven op het gebied van zorg, welzijn, educatie, natuur, milieu, kunst en cultuur. Voor jongeren onder de 24 jaar is er de mogelijkheid om zonder stichting of vereniging een donatie aan te vragen.