Toon alles (1)

‘Finding them all' moet honderden levens redden

16 juni 2016, 12:00
‘Finding them all' moet honderden levens redden
‘Finding them all' moet honderden levens redden
Het project Finding them all van het Radboudumc in samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting is van start gegaan. Het is een eerste stap om alle erfelijk belaste mensen met een verhoogde kans op darmkanker in heel Nederland op te sporen en uiteindelijk jaarlijks honderden levens te redden.  Slechts een derde van de Nederlanders met een erfelijke aanleg is zich hier namelijk van bewust.
 
Erfelijkheid is namelijk een belangrijke risicofactor voor het krijgen van darmkanker. Ieder jaar krijgen meer dan 15.000 mensen de diagnose darmkanker. Van deze groep heeft 5-10% een erfelijke aanleg voor het krijgen van deze ziekte. Mensen met een erfelijk aanleg hebben 60-70% kans om darmkanker te krijgen. Deze sterk verhoogde kans op kanker kunnen zij ook doorgeven aan hun kinderen. 
 
Van 30% naar 100% 
Op dit moment wordt een erfelijke aanleg slechts bij een derde ontdekt. Indien ze eerder hadden geweten dat ze erfelijk belast waren, had bij veel van deze patiënten kanker voorkomen of in een vroeg stadium ontdekt kunnen worden. Daarnaast lopen ook hun familieleden een hoog risico om kanker te krijgen en deze pas in een laat stadium te ontdekken. De kennis om deze mensen op te sporen bestaat, nu moet het nog toegepast worden.
 
Het project Finding them all moet stimuleren dat mensen met de diagnose darmkanker onder de 70 (vrijwillig) direct getest worden op erfelijkheid. Hierdoor kan een behandeling mogelijk aangepast worden en krijgt ook de naaste familie de mogelijkheid te laten testen of ze erfelijk belast zijn. Het project heeft mede als doel de implementatie van de nieuwe richtlijn voor erfelijke darmkanker, die sinds januari 2016 van toepassing is, te vergemakkelijken voor verwijzers.
 
Lees meer.
gerelateerde items