Financiele data ontwikkelingshulp transparant

15 september 2011
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTERDAM (15 september) - Financiële gegevens en andere overheidsinformatie over ontwikkelingshulp zijn voortaan voor iedereen te bekijken. Staatssecretaris Ben Knapen van Ontwikkelingssamenwerking gaf dinsdag de eerste gegevens vrij.


T
ransparanter werken

De overheid begint met het verstrekken van de informatie over de Nederlandse hulpgelden en -projecten, omdat donorlanden drie jaar geleden hebben afgesproken transparanter te gaan werken. Het ministerie verstrekt gegevens over bijdragen, resultaten, uitvoerders en ontvangende landen van meer dan drieduizend activiteiten, maar ook specifieke landenbudgetten, de begrotingscijfers en bijdragen aan grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank, de VN-organisaties en maatschappelijke ontwikkelingsorganisaties. Groot-Brittannië heeft al gegevens openbaar gemaakt, Nederland is het tweede land dat dit doet.


Elkaar bij de les houden

Knapen hoopt dat mensen in Nederland aan de slag gaan met de gegevens. "Omdat inwoners en regeringen hier, maar juist ook in ontwikkelingslanden, dan beter zien wat er met het geld gebeurt", aldus de staatssecretaris. Hij stelt dat het publiceren van de informatie de effectiviteit en de kwaliteit van ontwikkelingssamenwerking ten goede komt, omdat alle partijen elkaar bij de les kunnen houden. Tevens hoopt hij dat ook maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven zich bij de actie aansluiten en hun informatie beschikbaar stellen.


Applicatie maken

De informatie is overigens niet meteen leesbaar. Media, hulporganisaties of anderen moeten een applicatie maken waardoor de gegevens kunnen worden ingezien.