Toon alles (1)

Filantropiesector in China ver van transparant

4 maart 2013, 04:00
Filantropiesector in China ver van transparant
Filantropiesector in China ver van transparant
In China is onderzoek gedaan naar de transparantie van grote Chinese fondsen en goede doelenorganisaties. Daaruit blijkt dat slechts 182 organisaties hun financiële gegevens publiceren in hun jaarverslagen. Van de 240 organisaties die informatie geven over donaties, melden er slechts zeven hun projectbudgetten en zeven hun financiële gegevens. De overheid dreigt nu met boetes.

Een eerder onderzoek, uitgevoerd door de China Foundation Center en Tsinghua University’s School of Public Policy and Management gaf al aan dat 1.380 fondsen (zestig procent van het totaal aantal fondsen) geen financiële jaarverslagen heeft, terwijl ze dat wel verplicht zijn.

Gemiddelde score wel hoger
Het jaarlijkse rapport uit 2012 over transparantie is samengesteld uit data van onderzoeken en interviews met z’n vijfhonderd Chinese fondsen. De Charity Information Center heeft daarvan een transparantie index gemaakt, waaruit blijkt dat er enige verbetering is. De gemiddelde score van 33 in 2011 is in 2012 verhoogd naar 45,1.

Strafmaatregelen
Autoriteiten in Beijing hebben aangekondigd met strafmaatregelen te komen voor de organisaties die niet de verplichte informatie publiceren. Het is nu voor een filantropische organisatie verplicht om in zes categorieën verslag uit te brengen, waaronder informatie over de organisatie, fondsenwerving en inkomsten uit donaties. Organisaties die dat niet doen, wacht een boete van maximaal 30,000 yen (ruim 3.600 euro). De overheid gaat zorgen voor een platform waar fondsen en goede doelenorganisaties hun informatie kunnen publiceren.
gerelateerde items