Filantropie moet journalitiek financieren

28 oktober 2009
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTELVEEN (28 september) - Er moet dringend gezocht worden naar alternatieve financieringsmodellen voor journalistiek. Filantropie en overheidssteun mogen daarbij niet worden uitgesloten.

Dat schrijven Leonard Downie, de voormalige hoofdredacteur van The Washington Post en Columbia professor Michael Schudson in het rapport “The Reconstruction of American Journalism”.
Noodklok

De auteurs luiden de noodklok over de ontwikkelingen in het veranderende medialandschap. De tijd dat kranten dankzij hun monopoliepositie voldoende reclame-inkomsten konden werven om een uitgebreide 16 mee aan het werk te zetten, is immers definitief voorbij.

 


Filantropie

Alternatieve modellen op het net, zoals micropayments à la iTunes, achten Downie en Schudson niet kansloos maar ze achten het verstandig om tegelijk verder te kijken. Filantropie, subsidie en overheidssturing zouden bij het behouden van een onafhankelijke pers volgens hen een rol kunnen spelen, net zoals dat gebeurt voor publieke behoeften als onderwijs, gezondheidszorg, wetenschappelijke vooruitgang en cultureel behoud.


Fund for Local News

Volgens Downie en Schudson mag overheidssteun dus niet worden uitgesloten, iets waarvan ze overigens beseffen dat dat geen evident standpunt is in de VS. De overheid zou via de Federal Communications Commission (FCC) geld kunnen afromen van de internetproviders en de licenties voor radio en televisie. Die inkomsten zouden dan via een nationaal Fund for Local News verdeeld kunnen worden. Ook universiteiten en de vele Foundations die de VS rijk zijn zouden veel meer moeten doen om media op een structurele manier te ondersteunen.


Het rapport “The Reconstruction of American Journalism” kwam er op vraag van de gerenommeerde Columbia University Journalism School.


Het rapport staat hier.

 


Enkele reacties staan hier.