Filantroop Fentener van Vlissingen ernstig ziek

2 februari 2006
Nieuws | | Personalia

Ondernemer en filantroop Paul Fentener van Vlissingen maakte afgelopen week bekend dat hij lijdt aan pancreaskanker. Hij heeft vermoedelijk nog korte tijd te leven. Zijn taken als bestuursvoorzitter van de African Parcs Foundation worden overgedragen aan een viermanschap onder leiding van SHV-bestuursvoorzitter Piet Klaver.

Het is de tweede keer dat Fentener van Vlissingen getroffen wordt door kanker. De ondernemer geldt als een van de grootste filantropen van Nederland. Fentener van Vlissingen trok zich enkele jaren geleden terug uit SHV, om zich volledig te kunnen richten op natuurbescherming. De door hem opgerichte African Parcs Foundation beheert ondertussen tien wildparken in zeven verschillende landen. Fentener van Vlissingen stopte enkele tientallen miljoenen euro’s in dit project.

Ook op een andere manier vervulde Fentener van Vlissingen een voortrekkersrol op de filantropische marktplaats. Afgelopen jaar pleitte hij er nog voor dat de rijken minstens 5% van hun vermogen moeten nalaten aan het goede doel. In FM 50, de lijst van sterkste spelers in de filantropie, neemt Fentener van Vlissingen de 21ste plaats in. Een viermanschap zal voorlopig de taken van Fentener van Vlissingen als bestuursvoorzitter van de APF overnemen. Wim Kok en Winnie Sorgdrager zullen het bestuur in een adviserende rol bijstaan.