Toon alles (3)

Filantroop Alex Mulder stopt met cultuurproject HEM

15 mei 2020, 12:30
Het HEM start op 25 mei een crowdfundingsactie
(© Mike Bink Fotografie)
Het HEM start op 25 mei een crowdfundingsactie
(© Mike Bink Fotografie)
Het HEM lijkt ook ten prooi te vallen aan de coronacrisis. Hoofdfinancier Amerborgh International, van filantroop Alex Mulder, trekt zich terug. Het personeel wordt naar ‘een minimum’ teruggebracht en de activiteiten worden uitgesteld tot 2021. Er zijn enkele nieuwe investeerders, maar dat is niet genoeg. Vanaf 25 mei start Het Hem een crowdfunding-campagne.
 
Amerborgh International heeft de ontwikkeling van Het HEM afgelopen jaar mogelijk gemaakt, maar besloot als hoofdfinancier dat de verplichtingen en risico’s van een organisatie zoals Het HEM niet meer te waarborgen vielen. Alex Mulder van Amerborgh investeerde de afgelopen jaren in verschillende culturele activiteiten. In Amsterdam redde hij cultuurhuizen als het Compagnietheater, Felix Meritis en de Rode Hoed en richtte hij speciaal voor dichter en theoloog Huub Oosterhuis De Nieuwe Liefde op, een podium voor bezinning. Ook investeerde hij in het fotoproject Streets of the Worlds van Jeroen Swolfs en in 2010 in Soldaat van Oranje, inmiddels de langstlopende musical van Nederland.
 
Directeur Kim Tuin vertelt in het Parool dat Mulder (die in de laatste Quote 500 met een vermogen van €775 miljoen de 52e plaats bezet) voorlopig nog wel het pand en de inventaris ter beschikking stelt, om de kans op een herstart te vergroten van de plek die werd gecreëerd als veilige haven voor experimentele kunstenaars. Tuin zegt Mulder verder niets kwalijk te nemen. Het magazine Quote verbaast zich daarover: ‘Dat is aardig van haar. Want wij vinden het toch vooral typisch (en zelfs een beetje armoedig) dat de man die begin dit jaar nog opsneed over het belang van een instelling als het HEM, en die in de loop der jaren alleen al aan Soldaat van Oranje een vermogen verdiende, zich onder deze omstandigheden uit de voeten maakt.’
 
(Bron: HEM, Quote, Parool)
 
gerelateerde items