Filanthropium: Een nieuw huis voor filantropie-bestuurders

21 december 2011
Nieuws | | De Dikke Blauwe


AMSTERDAM (22 december) - Lenthe Publishers, leidend uitgever in het domein ‘filantropie’, lanceert op 21 maart 2012: Filanthropium, Genootschap voor Civil Society Bestuurders. Wat houdt dit nieuwe genootschap nu in?

 


Doelgroep

Filanthropium is gericht op bestuurders en toezichthouders van civil society-organisaties, specifiek fondsenwervende goede doelen, fondsenwervende culturele en maatschappelijke instellingen, fondsgevende vermogensfondsen, kerken en andere organisaties die zich met private middelen inzetten voor het algemeen nut.

 


Filanthropium hanteert een lidmaatschapsmodel. Bestuurders van voornoemde civil society-organisaties sluiten zich op persoonlijke titel aan bij het genootschap en hebben tegen betaling van een jaarlijkse contributie recht op een groot aantal (uitgeef)diensten en media.

 


Uitgeefdiensten/media:


Filanthropium Weekly: een wekelijks, digitaal magazine met nieuws, achtergrond, white papers en opinie. Dit magazine is een (verbeterde en uitgebreide) voortzetting van het huidige e-magazine FM Weekly dat al zeven jaar wekelijks door meer dan 2.500 beslissers in de Nederlandse filantropie wordt gelezen.

 


Net als FM zal Filanthropium Weekly op journalistiek onafhankelijke wijze het nieuws in de sector van het private initiatief voor het algemeen belang volgen en duiden. Een belangrijke rol vervult het magazine in het wekelijks verzamelen, ordenen en beschikbaar stellen van de stortvloed aan berichtgeving over filantropie uit zowel binnen- als buitenland.

 


www.filanthropium.nl: Filanthropium beschikt over een website waarvan de inhoud grotendeels exclusief toegankelijk is voor leden. Behalve nieuws, bevat de website ook een portal tot andere, relevante filantropische (internationale) bronnen (waaronder ook bestuurdersblogs, en twitter-accounts), een afgeschermd discussieplatform en de Filanthropium Bibliotheek: een digitaal archief met duizenden artikelen over filantropie.

 


Uiteraard beschikt Filanthropium over een news feed en een news ap voor tablets en smart phones.

 


Filanthropium Jaarboek: Jaarlijks verschijnt het Filanthropium Jaarboek. In deze gedrukte uitgave staan niet alleen de beste artikelen uit Filanthropium Weekly, maar verschijnt ook een compleet overzicht van het afgelopen filantropisch jaar, een sectie bestuurdersprofielen van Filanthropium-leden en een overzicht van de Filanthropium 50: de 50 invloedrijkste bestuurders in de sector (zie hierna).

 


Filanthropium Bestuurdersevenement: Een jaarlijks evenement voor directeuren en toezichthouders van civil society-organisaties over filantropiebrede thema’s gericht op dialoog met overheid en bedrijfsleven. Dit evenement focust op sector-overschrijdende thema’s als (keten)regie voor de aanpak van complexe maatschappelijke problemen, co-financiering, burgerschap e.d.

 


Filanthropium Thematafels: Rondetafelgesprekken over filantropiebrede thema’s met 10-12 specialisten uit sector, overheid, bedrijfsleven en wetenschap. De thematafels vinden plaats bij mediapartner FD/BNR Nieuwsradio.

 


Filanthropium Jaardiner: “Diner pensant”: een infotainment-netwerk-diner met o.a. bekendmaking van Filanthropium 50.

 


Filanthropium 50: De jaarlijkse verkiezing van de 50 invloedrijkste bestuurders in de Nederlandse filantropie (als voortzetting van de FM50) met bekendmaking tijdens het Filanthropium Jaardiner.

 


Filanthropium Academy: Een jaarlijkse, internationale studie-netwerk-reis van een week naar een seminar/opleiding op universitair niveau.

 


Filanthropium Store: Filanthropiums webwinkel met een keur aan publicaties (studie- en handboeken) van Lenthe Publishers en van haar uitgeefpartners, zoals het Financieele Dagblad.