Feiten en cijfers uit de VS: aansprekende Top 10-lijstjes

14 april 2010
Nieuws | | Filantropen

BALTIMORE (14 april) - De jaarlijkse AFP-conferentie is een mooi moment om de meest actuele en aansprekende Top-10 lijstjes van dit moment te presenteren. De kleinste grote gever gaf nog altijd 92 miljoen dollar weg...

Door FM's speciale correspondent 20

Grootste gevers
De lijst van de grootste individuele Amerikaanse donateurs wordt aangevoerd door Stanley en Fiona Druckenmiller (zie foto); zij gaven in 2009 705 miljoen dollar weg aan goede doelen. Op de derde plek komen de bekendere Bill en Melinda Gates met een slordige 350 miljoen dollar. De eveneens bekende George Soros besteedde in 2009 150 miljoen dollar aan de goede zaak - en neemt daarmee plaats zes in. Hekkensluiter in de top 10 zijn Pierre en Pam Omidyar met 92 miljoen dollar.

Evenementen
In Nederland zijn we (terecht) trots op Alpe d'Huzes. Ook in de VS vinden er tal van vergelijkbare sportieve evenementen plaats, waarbij de deelnemers zelf de grote fondsenwervers zijn. De Top 10 van deze evenementen wordt aangevoerd door de American Cancer Society dat 386 miljoen dollar ophaalde met één evenement! De volgers op de lijst weten overigens gemiddeld ook nog rond de 100 miljoen op te halen met een evenement. Indrukwekkende bedragen!

Fondsenwervers
De grootste fondsenwerver op de particuliere markt is United Way Worldwide (4 miljard dollar), gevolgd door het Leger des Heils met 1,9 miljard dollar. De Amerikaanse kankerbestrijding en YMCA ‘bungelen' onderaan in de Top 10 met bedragen rond het miljard.
Mooie cijfers - maar een en ander neemt niet weg dat 57% van de Amerikaanse goede doelen in 2009 minder ophaalde dan in het jaar ervoor. Overigens is de algemene verwachting dat de markt in 2010 weer aan zal trekken.

Bronnen: AFP en USA Today.

Van 11 t/m 14 april vindt de 47ste AFP (Association of Fundraising Professionals) International Conference on Fundraising plaats, ditmaal in Baltimore, USA. Deze conferentie, die in het teken staat van "Honoring Our Past, Inspiring Our Future" wordt bezocht door meer dan 4.000 personen. 20 (algemeen directeur Ronald McDonald Kinderfonds) doet exclusief voor FM verslag.