Toon alles (1)

Europese samenwerking lokale fondsen op komst

31 december 2014, 04:00
Europese samenwerking lokale fondsen op komst
Europese samenwerking lokale fondsen op komst
Lokale Fondsen Nederland heeft begin vorige maand een bezoek gebracht aan Praag om met lokale fondsen uit andere Europese landen mogelijkheden voor samenwerking te onderzoeken.

Er zijn momenteel meer dan 750 lokale fondsen in de Verenigde Staten, 275 Bürgerstiftungen in Duitsland en 48 community foundations in Groot-Brittannië. Nederland telt in december het 50e initiatief voor de oprichting van een lokaal fonds. Ook in de Oost-Europese landen, zoals in Tsjechië, Slowakije en Polen worden lokale fondsen opgericht. Lokale Fondsen Nederland: ‘Hoewel de achtergrond en de politieke en maatschappelijke situatie tussen de landen onderling verschilt, overheersen de overeenkomsten. Overal spannen lokale fondsen zich in om op lokaal niveau bij te dragen aan de leefbaarheid van hun omgeving. Bij de Europese landen bestaat dan ook de behoefte om van elkaar te leren, ervaringen uit te wisselen en om op Europees niveau samen te werken. Daarom worden op dit moment de mogelijkheden voor de oprichting van een Europese vereniging van Lokale Fondsen onderzocht.’ 

Een van de doelstellingen is het faciliteren van uitwisselingsprogramma’s tussen bestuurders van lokale fondsen uit verschillende Europese landen onderling.
gerelateerde items