Europese Commissie wil mogelijkheid Europese Stichting

16 februari 2012
Nieuws | | Vermogensfondsen

AMSTERDAM (16 februari) - De Europese Commissie wil één rechtsvorm voor alle buitenlandse stichtingen, om alle verschillende regels voor stichtingen in Europa gelijk te trekken. Deze vorm zou dan ‘Foundation Europeene' (FE) gaan heten, ofwel Europese Stichting (FE). Daarnaast moet ook de mogelijkheid blijven bestaan om een niet-Europese stichting op te richten.


Stichtingen die nu activiteiten over de grens willen ontplooien zijn vaak veel geld kwijt aan juridisch advies, omdat de regelgeving in alle landen uiteenloopt. Ook wettelijke en administratieve verplichtingen kosten veel geld. De Europese Commissie vindt daarom dat het mogelijk moet worden een Europese stichting op te richten, maar ook om een nationale stichting om te zetten in een Europese stichting. Zelfs fusies van (inter)nationale stichtingen moet in de toekomst mogelijk zijn. De Europese stichting moet wel aantonen dat zij een algemeen nut dient, een grensoverschrijdend doel heeft en dat haar vermogen bij de oprichting ten minste € 25.000 bedraagt.


Fiscale voorwaarden blijven gelijk

De fiscale voorwaarden voor Europese stichtingen zullen hetzelfde zijn als voor binnenlandse stichtingen. Ook donateurs aan een FE profiteren van dezelfde fiscale voordelen als donateurs van een binnenlandse stichting. Bij een donatie gelden de fiscale faciliteiten van het land waar de donateur belastingplichtig is.