European Foreign Policy Scorecard: Nederland leidt en blijft toch achter

23 februari 2012
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTERDAM (23 februari) - Uit de ‘European Foreign Policy Scorecard' van 2012 blijkt dat Nederland op een aantal punten minder hoog scoort dan in het verleden op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. De scorecard wordt jaarlijks opgesteld door de European Council on Foreign Relations (ECFR).


Ieder jaar worden de prestaties van de 27 Europese lidstaten in de omgang met de rest van de wereld door de ECFR gemeten op tachtig beleidsterreinen. Ondanks bezuinigingen op het terrein van ontwikkelingssamenwerking blijft Europa de grootste hulpverstrekker ter wereld. Uit het onderzoek blijkt ook dat de lidstaten verschillend reageren op de economische crisis. In Bulgarije werd het ontwikkelingsbudget verdubbeld, Finland en Duitsland verhoogden hun budget, Groot-Brittanië en Zweden hielden hun budget op hoog niveau en Nederland ging bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking.


Nederland is ‘slacker'

Door deze verandering wordt ons land nu gezien als ‘slacker', ofwel we zijn een luilak geworden. Wel worden we op verschillende terreinen nog steeds als leider gezien, zoals op het gebied van mensenrechtenbeleid van Rusland, klimaatverandering, internationaal recht, vredeshandhaving en hongersnood in Afrika. Nederland besteedt aan deze terreinen veel aandacht.


"Nederland heeft een voorbeeldfunctie"

Mirjam van Reisen, professor International Social Responsibility aan de Universiteit van Tilburg en directeur van Europe External Policy Advisors (EEPA) reageert op het onderzoek in Vice Versa. "Het is onredelijk om Nederland een luilak te noemen als je dit vergelijkt met de uitgaven op het gebied van ontwikkelingshulp. Wat ik wel vind is dat Nederland hier een kans mist om uit te blinken. Het is zonde om vanuit een goede reputatie terecht te komen in dit soort artikeltjes. Nederland heeft juist een voorbeeldfunctie op het terrein van ontwikkelingssamenwerking en die moet worden uitgebuit."