EU: Engeland hindert grensoverschrijdend geven onrechtmatig

20 juli 2006
Nieuws | | Tax & Legal

Enkele dagen terug heeft de Europese Commissie een formeel verzoek naar de regering-Blair gestuurd om de discriminatie van buitenlandse goede doelen te stoppen. Mocht geen gehoor worden gegeven aan dit verzoek dan wordt de zaak doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie. Wordt de buitenlandse gift eindelijk gelijkgesteld aan de binnenlandse gift?


Volgens de Europese Commissie is de zaak glashelder: het anders belasten van giften aan binnenlandse doelen is in strijd met de Europese regels. Taxation & Customs Commissioner László Kovács: "De regels met betrekking tot de interne markt verbieden discriminatie van goede doelen in andere lidstaten. Giften aan bonafide doelen in andere lidstaten zouden door de belastingdienst op eenzelfde manier behandeld moeten worden als giften aan binnenlandse doelen."

 


Volgens de Europese Commissie zorgt de discriminatie van buitenlandse doelen de facto voor het hinderen van het vrije verkeer van kapitaal binnen de unie. Ook wordt het vrije verkeer van werknemers erdoor beïnvloedt, betoogt de EC. Werknemers en zelfstandigen die naar Engeland verhuizen zouden namelijk een voorkeur kunnen hebben voor het schenken aan fondsen in hun thuisland. Hindering van deze schenkingen zou een overweging kunnen zijn om niet naar Engeland te verhuizen. Tot slot stelt de EC dat de Engelse belastingregels ook in strijd zijn met de vrijheid van vestiging. Buitenlandse fondsen zouden namelijk door de belastingongelijkheid gedwongen kunnen worden om een kantoor op Brits grondgebied te openen.

 


Mocht Engeland niet binnen twee maanden naar genoegen van de Europese Commissie gehoor geven aan het verzoek, dan zal de zaak worden doorgespeeld naar het Europese Hof van Justitie. Een eventuele uitspraak van het Hof kan grote gevolgen hebben voor andere lidstaten.

 


De stap van de Europese Commissie is het tweede belangrijke wapenfeit in de verwikkelingen rond grensoverschrijdend geven. Op dit moment ligt de ‘Walloon Case' al aan het Europese Hof voor. Deze zaak handelt over een grote Waalse gift aan het Engelse goede doel Great Ormond Street. Over deze gift is door de Waalse overheid 80% schenkingsrecht geheven, waar binnenlandse giften met slechts 8% belast zijn. Deze ongelijkheid is aangevochten.

 


Het lijkt erop dat grensoverschrijdend geven als het aan de EU ligt voor de belasting binnenkort gelijkgesteld zal worden aan de binnenlandse gift. De vraag is nu of de Europese rechters er ook zo over denken. Wordt vervolgd.