Toon alles (1)

Webinar: De ethiek van nalatenschappenwerving

17 januari 2019, 14:00
Theo Hesen en Henk Geertsema
Theo Hesen en Henk Geertsema
Werving van nalatenschappen zit de laatste jaren in de lift. Steeds meer goede doelen organisaties houden zich daarmee bezig. Én met groeiend resultaat. Maar bij toenemend succes gaat er ook wel eens wat minder goed. Zo speelde in 2017 de rechtszaak Broekhuis die de erfgenamen tegen het Leger des Heils en de Zonnebloem aanspanden.  Hoe ga je daarmee om? Tijdens dit webinar leggen Henk Geertsema en Theo Hesen uit hoe werving van nalatenschappen en ethiek samen kunnen gaan.
 
Hoe voorkom je situaties zoals de zaak Broekhuis? Gaan sommige professionals in organisaties te ver in hun wervingsinspanningen? Hoe borg je dat het toedelen van een nalatenschap een vrije keuze is? En: hoe borg je dat bij mensen met dementie of Alzheimer?

Tijdens dit webinar gaan Henk Geertsema, één van de initiatiefnemers van het Centrum voor Wilsbekwaamheidsvragen van Amsterdam UMC, en Theo Hesen, bestuurder/consultant van het Instituut Goed Nalaten in op deze kwesties en hoe ethiek in de nieuwe gedragscode wordt opgenomen. De Code Nalaten is in 2018 opgesteld onder auspiciën van Nederland Filantropieland en vervangt de ‘Richtlijn Werving Nalatenschappen’ (2012). 

Het webinar spitst zich toe op vraagstukken rond wilsbekwaamheid en kwetsbare personen. Wat betekent wilsbekwaamheid, hoe signaleer je of die wilsbekwaamheid in het geding is en vooral in welke mate? Wat betekent dat voor jou als fondsenwerver en welke verantwoordelijkheden brengt dat met zich mee? Ethiek en fatsoen versus risico's en aansprakelijkheden.

Datum: 24 januari 2018
Tijd: 10.00 -11.00 uur
Sprekers: Henk Geertsema (Amsterdam UMC) en Theo Hesen (Goed Nalaten)
Moderator: Gerrianne Hazewinkel (bestuurslid Nederland Filantropieland)
 
Klik hier om je aan te melden.
 
Meer weten? Lees dan het artikel Als een grote gift problemen geeft, uit The Fundraiser nummer 2.
 
gerelateerde items