Adriana Esmeijer nieuwe nummer 1 DDB100: benoemd tot ‘invloedrijkste’ in Nederlandse filantropie

14 november 2019, 05:15
Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds, nieuwe nummer 1 van de jaarlijkse ranking filantropie-influentials
Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds, nieuwe nummer 1 van de jaarlijkse ranking filantropie-influentials
Adriana Esmeijer, directeur van Prins Bernhard Cultuurfonds, is door De Dikke Blauwe benoemd tot ‘invloedrijkste speler in de Nederlandse filantropie 2019-2020’. Esmeijer prijkt bovenaan de nieuwe ‘DDB100’, de jaarlijkse ranking van De Dikke Blauwe. De jury prijst Esmeijer vooral voor haar belangrijke rol als ‘cultuurmakelaar’: met haar Prins Bernhard Cultuurfonds koppelt zij succesvol filantropen en fondsen aan cultuurprojecten en kunstenaars en is zij erin geslaagd ‘cultuur’ weer tot een populair geefdoel te maken.   
 
Volgens de jury van de DDB100-lijst heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds zich onder leiding van Adriana Esmeijer - sinds haar aantreden als directeur in 2001 - in de afgelopen twee decennia ontwikkeld tot dé cultuur-matchmaker van ons land. Een unieke positie, geheel privaat georganiseerd, dus los van de overheid, die maakt dat de dromen van zowel cultuurmakers als schenkers kunnen worden gerealiseerd. Het gaat hierbij volgens de jury niet alleen om ‘elitecultuur’, maar juist ook om de kleinere initiatieven - van de toneelvereniging tot de dorpsfanfare. Voor deze lokale cultuurinitiatieven is Esmeijers Cultuurfonds van onschatbare waarde gebleken, met name voor het bevorderen van de sociale cohesie.
 
Bovendien gaan haar verdiensten voor de sector de belangen van haar eigen fonds verre te buiten, aldus de jury. Met haar brede visie op en kennis van de sector en haar vele nevenfuncties, draagt zij bij aan professionalisering van de branche en de bevordering van de filantropie in het algemeen.
 
De jaarlijkse ranking van De Dikke Blauwe is geen lijst van ‘grootste filantropen’, maar een overzicht van influentials die met innovatieve ideeën of door bijzondere bestuurlijke kwaliteiten een belangrijke en structurele bijdrage leveren aan ‘het goede doel’. Eerdere aanvoerders van de DDB-lijst waren o.a. Prinses Laurentien en Joop en Janine van den Ende.
 
Adriana Esmeijer wordt officieel gehuldigd als nieuwe nummer 1 van de DDB100 tijdens het congres ‘Civil Power’, dat op 14 november a.s. wordt gehouden in het Excelsiorstadion in Rotterdam. Het juryrapport wordt dan voorgelezen door de vorige nummer 1: Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting.
 
Wilt u ook aanwezig zijn tijdens Civil Power, waar Adriana Esemijer wordt gehuldigd als nieuwe nummer van de DDB100? Er zijn nog last minute-plaatsen beschikbaar: meld nu nog snel aan! 

Wilt u ook de complete ranglijst DDB100 met alle juryrapporten lezen? Meld u zich dan aan als abonnee en ontvang het De Dikke Blauwe Magazine met al deze informatie: klik hier.
gerelateerde items