Toon alles (1)

Staal zou goede doelenstichting geplunderd hebben

11 april 2017, 12:00
Erik Staal wordt ervan beschuldigd dat 1,2 miljoen van goede doelenstichting HASA heeft verduisterd
Erik Staal wordt ervan beschuldigd dat 1,2 miljoen van goede doelenstichting HASA heeft verduisterd
Erik Staal, de afgelopen week gearresteerde ex-topman van Vestia, ontvangt al jaren geld uit de verhuur van een luxe villa in Johannesburg die eigendom is van de charitatieve stichting HASA. Dat schrijft de Telegraaf. Het ommuurde, bewaakte huis met zwembad in de chique buitenwijk Fairland is eigendom van Housing Association South Africa (HASA), maar staat al zeventien jaar op naam van Erik Staal, enig bestuurder van deze charitatieve stichting. Al die tijd ontvangt Staal huur van de bewoner van de villa, een oud-werknemer van Vestia.
 
Voormalig Vestia-bestuurder Staal (66) werd vorige week op Schiphol aangehouden op verdenking van verduistering van 1,2 miljoen euro bij Stichting HASA, bedoeld voor sociale huisvesting in Zuid-Afrika. Afgelopen donderdag werd zijn voorlopige hechtenis met twee weken verlengd. Justitie verdenkt Staal ervan dat hij met behulp van valse documenten 1,2 miljoen euro heeft verduisterd van de stichting HASA. De stichting bouwde tien jaar geleden enkele honderden woningen voor de allerarmsten in de Zuid-Afrikaanse stad East London en werd gefinancierd door woningcorporatie Vestia.
 
Transacties naar onbekende bankrekeningen
Staal vertrok in 2012 bij Vestia tijdens het grote derivatenschandaal. Uit forensisch onderzoek bleek later dat via HASA onduidelijke betalingen waren gedaan. Omdat Staal de administratie meenam, was onbekend waar het vermogen van HASA was. De Telegraaf beweerde al in 2013 dat Staal een aan Stichting HASA gelieerde villa in Zuid-Afrika gebruikte voor privédoeleinden. Daarnaast zouden er door de stichting HASA honderdduizenden euro’s zijn overgemaakt naar onbekende bankrekeningen.
Staals stichting HASA is niet geregisteerd als ANBI, maar staat wel ingeschreven bij de KvK onder nummer 41172295. 

(Bron: De Telegraaf)
 
 
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier
 
gerelateerde items