Toon alles (2)

Masanga 'Goedste Doel' van 2019

8 oktober 2019, 05:45
Masanga is het Goedste Doel van Nederland in 2019
Masanga is het Goedste Doel van Nederland in 2019
De AFAS Foundation probeert op een creatieve manier goede doelen een podium te geven. Bijvoorbeeld door de verkiezing van ‘Het Goedste Doel van Nederland’. Een uitgebreid interview met directeur Gerben Eversdijk.

De AFAS Foundation stelt geld beschikbaar voor projecten over de hele wereld. In Nederland ondersteunt de Foundation projecten in Gezondheidzorg, Onderwijs en samenleving. Op de website van De Ondernemer wordt directeur Gerben Eversdijk uitgebreid aan de tand gevoeld.

Challenges

Eversdijk vindt dat goede doelen zich moeten onderscheiden. Zijn eigen AFAS Foundation doet dat bijvoorbeeld door challenges, waarbij goede doelen hun project op een podium pitchen. En door het publiek een Goedste Doel te laten kiezen, waarmee  één initiatief nadrukkelijk in de schijnwerpers staat.

Persoonlijk vertrouwen

‘Ook in de manier waarop we onze aanvragen behandelen zijn wij uniek', aldus Eversdijk. 'Zo lag recent de keuze op tafel of we het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie zouden gaan ondersteunen met een bedrag van anderhalf miljoen euro. Daarvoor hoeven we geen hele grote investeringsvoorstellen te ontvangen. Het gaat er dan vooral om of we er als bestuur persoonlijk vertrouwen in hebben dat de aanvraag goede resultaten oplevert. Als wij geloven dat de nood hoog is, en de impact groot zal zijn, dan gebeurt het ook gewoon.’

Blijvende verandering

Het streven van AFAS is naar een blijvende verandering, vertelt Eversdijk. Maar hoe weet je hoe die echt is bereikt?
'Dat blijft misschien wel de grootste uitdaging voor de filantropie als geheel. Ook een heleboel andere stichtingen worstelen daarmee. Van elk project willen wij het liefst meten wat het resultaat is; je wilt weten welke transformatie er heeft plaatsgevonden. Het zou mooi zijn als we dat in de toekomst nog wat beter zouden kunnen duiden. Vandaar dat we de uitreiking van het ‘Goedste Doel’ ook gekoppeld hebben aan het thema ‘Systeemverandering’. Daar gaan we met elkaar over in gesprek. Alleen zo kunnen we ook blijven zeggen: we zijn als stichting waardevol voor de maatschappij.'

Masanga wint

De winnaar van het Goedste Doel is dit jaar Stichting Masanga, vanwege haar strijd tegen kind- en moedersterfte en de inspanningen om 500.000 mensen van zorg te voorzien in een regio waar de nood het hoogst is. De Foundation roemt de kleinschaligheid van het project, de goede resultaten en de regelmatige updates van Masanga over de voortgang.

Bronnen: De Ondernemer, SYNC
 
Lees hier het hele interview met Gerben Eversdijk op ‘De Ondernemer’

Lees hier meer over de keuze van Masanga als Goedste Doel 2019
 
gerelateerde items