Emilie Gordenker nieuwe directeur Van Gogh Museum

25 oktober 2019, 06:00
Emilie Gordenker nieuwe directeur Van Gogh Museum (Foto: Frank van der Burg)
Emilie Gordenker nieuwe directeur Van Gogh Museum (Foto: Frank van der Burg)
Vanaf 1 februari 2020 heeft het Van Gogh Museum weer een algemeen directeur. Emilie Gordenker maakt de overstap van het Mauritshuis naar het Van Gogh. Zij volgt Axel Rüger op, die op 1 juni als Secretary and CEO bij de Royal Academy of Arts in Londen is gaan werken.

Emilie Gordenker is sinds 2008 directeur van het Mauritshuis in Den Haag. Onder haar leiding vond tussen 2012 en 2014 een grote verbouwing van het museum plaats, waardoor de totale oppervlakte werd verdubbeld, de hoofdingang werd verplaatst naar het voorplein en het 17de-eeuwse huis werd gemoderniseerd.

Digitale projecten
In de 12 jaar dat Gordenker directeur was van het Mauritshuis, verwierf zij voor het museum 15 schilderijen, waaronder een belangrijk bloemstilleven van Roelant Savery, een historiestuk van de leraar van Rembrandt Pieter Lastman en een zeer zeldzaam genrestuk van Willem Buytewech. Zij initieerde ook digitale projecten als Meet Vermeer in samenwerking met Google Arts & Culture. Haar laatste tentoonstelling in het Mauritshuis opende zij op 15 oktober: Nicolaes Maes. Rembrandts veelzijdige leerling.

Directeur Mauritshuis

Vanaf 1 januari 2020 zal Renée Jongejan als enig statutair bestuurder de functie van algemeen directeur van het Mauritshuis waarnemen, totdat een opvolger van Emilie Gordenker is benoemd.

Bron: Van Gogh Museum

Lees hier het hele artikel op de website van het Van Gogh Museum
 
gerelateerde items