Einde aan soap rond Donateursvereniging?

27 september 2007, 08:59


AMSTELVEEN (27 september) - Op het gevaar af eentonig te worden met onze berichtgeving over de Donateursvereniging: die vereniging is nog steeds niet officieel opgeheven. Daar is namelijk een Algemene Ledenvergadering voor nodig. Laatste nieuws: er is wél een jaarrekening over 2006 (vorige week eindelijk goedgekeurd door PriceWaterhouseCoopers). De voor 2 oktober geplande laatste ALV is op het laatste nippertje afgelast. Vandaag, 27-9, liet de DV weten dat de ALV nog ‘enkele weken' zal worden uitgesteld. Ondertussen pronkt de Transparant Prijs nog steeds met Esther Jacobs (‘voorzitter Donateursvereniging') als jurylid.

 


Nog enkele kritische leden alert

Ze zijn er nog: betrokken leden van de ooit zo aansprekende Donateursvereniging. En ze wachten met smart op de aangekondigde (laatste?) ledenvergadering. Belangrijkste agendapunten: de opheffing van de vereniging en langverwachte openheid over de reden daarvan, plus duidelijkheid over de financiële afhandeling.

Maar ondertussen heeft de leden-kascommissie de jaarrekening nog niet ontvangen en is het berichtje van 27-9 het eerste levensteken in maanden van de ex-DV. De na veel tegenwerking tot stand gekomen kascommissie bestond uit drie leden, van wie zich er al een heeft teruggetrokken. Een van de overblijvende andere leden merkt op dat de term ‘kascommissie' eigenlijk niet van toepassing is, zo ‘is ons te verstaan gegeven'. Echt kritisch de jaarrekening doorvlooien is duidelijk niet te bedoeling.

 


Oude vragen blijven onbeantwoord

DV-bestuurslid David Vriesendorp kondigde onlangs al niet meer aanspreekbaar te zijn als DV-bestuurder, omdat dat zou botsen met een nieuwe functie in de non-profit sector.

Het lijkt erop dat de ex-DV bestuursleden er een beetje op rekenen dat de belangstelling en vragen van kritische leden en pers wel dood zullen bloeden. Maar de laatste betrokken leden willen nu eindelijk een behoorlijke laatste vergadering, al was het maar om hun vereniging juridisch correct op te heffen. En duidelijkheid over de besteding van de gewraakte Coins for Care gift van rond de €50.000 is er ook nog steeds niet. De vraag dient zich ook aan of de eerdere geldschieter Ton aan de Stegge niet een keer wil weten wat er met zijn gift is gebeurd.

 


Transparant Prijs-jury

Wie naar de site van de Transparant Prijs gaat, ziet daar tot zijn verbazing dat Esther Jacobs nog steeds namens de Donateursvereniging in de jury van de Transparantprijs zit. Ook opmerkelijk: drie andere mensen zitten namens de Donateursvereniging in de beoordelingscommissie van de prijs. Maar die DV was toch de facto al niet meer actief? Dat hebben bezorgde leden al sinds eind 2006 te horen gekregen. Medewerkers hadden elders een baan gevonden en Esther Jacobs was ‘op zoek naar nieuwe uitdagingen'.

Het blijft verbazend dat de ooit zo idealistische Donateursvereniging er blijkbaar niet in slaagt - of geen zin in heeft, wat nog erger is - haar zaken behoorlijk af te wikkelen.

There's something rotten in the Kingdom of Transparency...

gerelateerde items