Eilandbewoners blijken het gulst

22 februari 2007
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Dataspecialist Cendris heeft aan de hand van een aantal charitypen het geefgedrag in Nederland in kaart gebracht. Resultaat: Vaals is de minst betrokken (vrijgevige) gemeente, terwijl op Schiermonnikoog de actiefste donateurs wonen.


Cendris formuleerde negen verschillende typen. De ‘minder betrokkene' gever is in Nederland het meest voorkomend (25%). Deze categorie besteedt weinig aan goede doelen en voelt zich maatschappelijk niet echt betrokken. Relatief dun gezaaid zijn de ‘wereldwijze' donateurs (3%). Deze vaak godsdienstige gevers geven geld aan meerdere goede doelen en richten hun aandacht met name op internationale hulp.

 


Opvallend is ongeveer 20% van de Nederlanders als zeer gul uit de bus komt. Ongeveer de helft van deze groep behoort tot de ‘welstandige multidonateurs'. De 20% wordt volgemaakt met de ‘gulle vrijwilliger'. Leden van deze groep doneren niet alleen geld, maar ook vrije tijd. Andere typen zijn onder andere: de bewuste gezondheidgever (14%), de jonge natuurliefhebber (10%), de wereldverbeteraar (6%), de dichtbijhuis donateur (10%), en de humanitaire veelgever (5%).

 


Cendris heeft ook op gemeenteniveau in kaart gebracht waar de verschillende charitypen zich voornamelijk bevinden. De top vijf van ‘minder betrokken' gemeenten is als volgt: Vaals, Mill en Sint Hubert, Wieringen, Ambt Montfort, Roerdalen. De ‘welstandige multi-donateurs' en de ‘zeer gulle vrijwilligers' zijn prominent aanwezig in: Schiermonnikoog, Rozendaal, Urk, Bunschoten en Zuidhorn.

 


Lees hier het complete persbericht van Cendris