EFA
Toon alles (1)

EFA: Grootste zorgen in fondsenwerving blijven publieksvertrouwen en kosten

20 december 2017, 11:01
EFA: Grootste zorgen in fondsenwerving blijven publieksvertrouwen en kosten
EFA: Grootste zorgen in fondsenwerving blijven publieksvertrouwen en kosten
De European Fundraising Association (EFA) heeft een rapport uitgebracht naar aanleiding van een onderzoek naar fondsenwerving onder haar vijftien leden. Er is onderzoek gedaan naar geeftrends, EU-wetgeving, steun van de overheid en de zorgen die er zijn op het gebied van fondsenwerving. De grootste zorgen blijven vooralsnog het publieksvertrouwen en de toenemende kosten van fondsenwerving.
 
De meerderheid van de vijftien EFA-leden geeft aan een groei van inkomsten te zien. Het toenemende gebruik van social media, technologische ontwikkelingen, groeiende nationale economieën en innovatie worden genoemd als positieve beïnvloedende factoren, samen met een professionalisering in de sector. De belangrijkste goede doelen zijn nog steeds die voor kinderen, maar kunst, onderwijs, sport en natuur worden steeds belangrijker.


Donateursaantallen groeien nauwelijks

Hoewel de Europese populatie groeit, geeft slechts minder dan de helft van de leden aan ook een toename in donateursaantallen te zien. Vijf leden melden een stagnatie en drie een afname. Met nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals online donaties en donatieplatforms op internet, wordt getracht een nieuw en vaak jonger publiek te trekken.


Kosten en vertrouwen: nog steeds punten van zorg

Reden tot zorg zijn nog steeds de toenemende kosten in fondsenwerving, net als in het vorige rapport van 2015. Ook de nieuwe Europese regels inzake gegevensbescherming (GDPR) zijn een punt van aandacht. EFA-leden denken dat ze daar niet voldoende op voorbereid zijn.

Lees het gehele rapport hier.
gerelateerde items