Eerste studentenkoppels een feit

Eerste studentenkoppels een feit
Eerste studentenkoppels een feit
2 november 2016

Met het project Refugees@campus koppelt het UAF de komende drie jaar 500 vluchteling-studenten aan Nederlandse studentmentoren. De koppels trekken zes maanden met elkaar op om vluchtelingen wegwijs te maken op hun hogeschool of universiteit én in de studentenstad. Met het project biedt het UAF begeleiding op maat en zorgt het dat vluchtelingstudenten zich sneller thuis voelen op de onderwijsinstelling en in Nederland. Het UAF verwacht dat mentoring tot meer zelfvertrouwen en minder studie-uitval leidt.
 
De helft van de mentoren en mentees die zich de afgelopen tijd hebben opgegeven voor het project vormen een koppel. De matches vonden plaats aan de hand van gedeelde interesses, onderwijsinstelling en woonplaats. Nederlandse studentmentoren worden landelijk geworven. Geïnteresseerde studenten worden uitgenodigd voor een voorlichtingsbijeenkomst en daarna gekoppeld aan een vluchtelingstudent die net gestart is met zijn of haar opleiding. Mentoren krijgen een training interculturele communicatie en na afronding van het mentorschap een certificaat. 
 
Annelie de Graaf en Yaman Attar uit Nijmegen vormen samen een koppel. ‘Ik heb me voor dit project opgegeven omdat ik graag mijn steentje bij wil dragen om een positiever beeld te schetsen van nieuwkomers. En ik wil vluchtelingen thuis laten voelen in Nederland’, licht Annelie haar motivatie om mentor te worden toe. Yaman kwam drie jaar geleden uit Syrië naar Nederland en startte in september met zijn studie Nederlands Recht aan de Radboud Universiteit. Hij heeft zich opgegeven als mentee omdat hij graag in contact wil komen met Nederlandse studenten. ‘Voor iemand die noodgedwongen zijn land moet verlaten en helemaal van nul af aan moet beginnen, kan een mentor een levensredder zijn. Het is van belang om in een, voor jou vreemde omgeving, je welkom te voelen en de mogelijkheid te krijgen vrienden te maken. Daarom heb ik me opgegeven. Ik ben erg blij dat het UAF dit mogelijk maakt’, vertelt hij. Zo leert Yaman de stad kennen en oefent hij tegelijkertijd zijn taalvaardigheid.
 
Refugees@campus wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij en is onderdeel van het algemene mentoringprogramma van het UAF.