Eerste Simon Jelsma Award uitgereikt

31 mei 2012
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTERDAM (31 mei) - Vorige week is de eerste Simon Jelsma Award van Oxfam Novib uitgereikt. De prijs is bedoeld om om jong talent op het gebied van internationale samenwerking te stimuleren. De eerste winnaar is Erik Bos, oprichter van de Libre Foundation. Zijn stichting biedt opleidingen aan voor leiders van kleinschalige NGO's in ontwikkelingslanden. Bos ontving behalve de award ook een geldbedrag van 3.000 euro.

De Simon Jelsma Award (genoemd naar oprichter Simon Jelsma, die vorig jaar overleed) is een aanmoedigingsprijs voor mensen die zich met hart en ziel inzetten voor een rechtvaardige wereld zonder armoede. De tweejaarlijkse prijs bestaat uit een geldbedrag van 3.000 euro, de winnaar treedt automatisch toe tot de jury voor de tweede Simon Jelsma Award in 2014.

Zonder subsidie
Winnaar Erik Bos is oprichter van Libre Foundation, een organisatie die in Nederland werkt voor marktconform betalende opdrachtgevers zoals AkzoNobel, Gemeente Den Haag en SITA. De zestig aangesloten professionele trainers bieden een deel van hun tijd aan en de opdrachtgever krijgt hoge kwaliteit training en coaching. Zo verdient Libre haar eigen geld voor de projecten, zonder subsidie. Libre Foundation is actief in Zambia, Perú, Zuid-Afrika, Rwanda, Kenia, Oeganda, Gambia, Ghana en Sierra Leone. “Waanzinnig dat ik op de zeepkist mag staan in de voetsporen van Simon Jelsma. Ik ben heel trots op deze prijs. Het geldbedrag stop ik zijn geheel in mijn stichting”, aldus Bos.

Koppeling ondernemerschap aan goed doel
Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib en jurylid: “Het was niet gemakkelijk om tot een winnaar te komen. Alle kandidaten hadden een verfrissende kijk op de toekomst van internationale samenwerking en zijn daar aantoonbaar mee bezig zijn. Bij Erik Bos gaf de doorslag dat door de koppeling van ondernemerschap aan een goed doel zijn activiteiten in het zuiden gefinancierd worden. Echt in de geest van Simon Jelsma.”