Eerste nationale congres Social Impact Bonds

Eerste nationale congres Social Impact Bonds
Eerste nationale congres Social Impact Bonds
10 maart 2015
Nieuws | | (Social) Impact

Maatschappelijk investeerder Start Foundation houdt op 8 oktober aanstaande het eerste nationale kennispodium over Social Impact Bonds: een andere manier van denken en financieren van oplossingen voor maatschappelijke problemen. ‘Geen subsidie om inspanningen te verrichten, maar een gerichte investering om een prestatie te bereiken’, aldus Start Foundation.

Nederland maakte in december 2013 kennis met de eerste Social Impact Bond. Start Foundation sloot toen samen met collega-investeerder ABN AMRO Social Fund een contract met de gemeente Rotterdam om 160 werkloze jongeren via opdrachtnemer de Buzinezzclub aan werk te helpen. ‘Ondertussen is het fenomeen prestatiefinanciering in het sociale domein sterk aan het groeien. Dat levert positieve effecten op: er wordt zorgvuldiger gekeken naar de beste interventie voor het voorliggende probleem. Opdrachtnemers worden zich meer bewust van hetgeen ze doen en welke impact ze daadwerkelijk realiseren met hun interventie’, legt Start Foundation uit.

Veel potentieel
‘Maar prestatiefinanciering is niet altijd even gemakkelijk, want er komt nogal wat techniek aan te pas, de koudwatervrees is groot en jarenlang toegepaste systemen moeten worden aangepast. En dat terwijl de potentie enorm is. Zo meldde de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch op een congres in Londen dat zij een potentieel ziet van zo’n 2 miljard dollar onder haar clientèle. Ook in Nederland is er veel potentieel bij zowel de filantropische sector als bij het bankwezen en andere geldverstrekkers. Overheden op alle niveaus tonen belangstelling, omdat er door bezuinigingen minder middelen beschikbaar zijn, er efficiënter en effectiever gewerkt moet worden en simpelweg omdat ze nu vaak benaderd worden door derden en niet goed weten wat ze ermee aan moeten.’

Kennis delen
Start Foundation wil daarom de tot nu toe opgedane kennis over dit onderwerp delen met iedereen die daarin geïnteresseerd is. Het kennispodium is bedoeld voor investeerders, overheden, opdrachtnemers en alle anderen die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp. De Engelse onderzoekster Emilie Goodall geeft een exposé over het onderzoek dat zij uitvoerde onder de eerste 26 SIB’s die de wereld kent, waaronder die in Rotterdam. ‘By paying by outcomes, governments can reduce the cost of failure’, concludeert zij in haar onderzoek.

Techniek
Verder zal er veel aandacht zijn voor de (on)mogelijkheden van prestatiefinancieringen, de techniek, de do’s and don’ts, initiatieven, soorten en nog veel meer. De vooraanmelding is vorige week geopend. ‘Social Impact Bonds zijn hip en trendy, merken wij, maar het is wel belangrijk om ze zorgvuldig door te ontwikkelen in de Nederlandse context. Er komt nogal wat techniek bij kijken, en iedereen springt er nu op, maar als we niet uitkijken, ontstaan er averechtse effecten. Zo zie je nu bijvoorbeeld potentiële opdrachtnemers leuren met Impact Bonds bij gemeenten. Dat is het verkeerde vertrekpunt. Daarom willen we onze opgedane kennis graag delen’, aldus directeur Jos Verhoeven van Start Foundation.

Start Foundation verwacht een grote belangstelling voor dit onderwerp en heeft een vooraanmelding geopend via www.startfoundation.nl/kennispodium.