Eerste boete Stoutfonds is onderweg

2 februari 2012
Nieuws | | Vermogensfondsen

AMSTERDAM (2 februari) - Een inval op een ROC in Den Haag, Kamervragen, pittige kritiek van minister Kamp en een waarschijnlijke eerste boete hebben ervoor gezorgd dat Start Foundation een actie is gestart op Facebook om het Stoutfonds extra publiciteit te geven. FM vroeg Jos Verhoeven om een update.


Het Stoutfonds werd in oktober vorig jaar opgericht door Start Foundation om boetes te betalen die opgelegd worden aan werkgevers die illegale jongeren een stageplek bieden. Kinderen die illegaal in Nederland verblijven hebben namelijk wel recht op onderwijs, maar mogen door het ontbreken van een tewerkstellingsvergunning geen stage lopen. Start Foundation vindt dit een schending van het recht op onderwijs en stelt daarom geld beschikbaar voor de opgelegde boetes.


"Boete komt er"

Het duurde even, maar de eerste boete is nu een feit. Slachtoffer is de achttienjarige Mustafa, die in een aflevering van De Ombudsman te zien was. Hij was de eerste jongere die dankzij de garanties van het Stoutfonds een stageplek kreeg. De arbeidsinspectie deed vervolgens een inval bij de school van Mustafa, het Mondriaan College in Den Haag, en nam dossiers mee om zich voor te bereiden op een sanctie. Zowel de school als de werkgever kan een boete krijgen van € 8.000,-. "We hebben nog geen bericht gekregen, maar dat die boete er komt weet ik vrijwel zeker", zegt Jos Verhoeven van Start Foundation. "Dat is gewoon een kwestie van tijd." Het Stoutfonds heeft overigens nog € 150.000,- in kas, dus die boete is geen probleem.


Kritiek van de minister

Wel een probleem: minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekritiseert het Stoutfonds, maar komt niet met een oplossing. "Het Stoutfonds bevordert de schending van democratisch tot stand gekomen regels", zei hij in antwoord op Kamervragen. "Ik vind het ongepast dat personen of instellingen wetsovertreding uitlokken door het vergoeden van boetes." Hij bood echter ook geen oplossing voor het probleem. "Het kabinet wil het niet mogelijk maken dat mensen die illegaal in Nederland verblijven op legale wijze arbeid kunnen verrichten als voorzien in de Wet arbeid vreemdelingen."


Verklaring theorie

Wel wil Kamp leerlingen die geen stage lopen een verklaring geven dat de theorie succesvol is afgerond. Maar dan volgt geen diploma. "Dat is net zoiets als geen rijbewijs afgeven, maar wel een certificaat voor je theorie-examen", meent Jos Verhoeven. "Daar heb je natuurlijk helemaal niets aan."


IND dreigt met uitzetting

Start Foundation is nog volop strijdbaar. "De nieuwe Facebook-pagina biedt weer extra ruimte voor discussie. Daarnaast zijn we druk bezig stageplekken te zoeken voor enkele jongeren. Zodra we iemand op een stageplaats hebben, melden we ons uiteraard weer in de media." Daar moet overigens voorzichtig mee worden omgesprongen, zo merkte Verhoeven. "Na de publiciteit rondom Mustafa meldde ook de IND zich ineens. Tja, als gedreigd wordt met uitzetting worden de jongeren in kwestie wel wat terughoudender. Die willen natuurlijk niet tot elke prijs meewerken."


Burgemeester naar de rechter

Als de boete voor de werkgever van Mustafa, de gemeente Anna Paulowna, binnen is, volgen nog meer acties. "De burgemeester van Anna Paulowna stapt dan naar de rechter. Daarnaast wachten we nog op de bodemprocedure die de Triodos Bank heeft aangespannen in zaak van Kelvin Vrede. Als er juridisch geen doorbraak komt, dan ben ik bang dat het ophoudt. Als 76 Kamerleden de minister niet kunnen overtuigen, dan kunnen wij ook niet veel meer. Maar voorlopig gaan we stevig door", aldus Verhoeven.


Meepraten over dit onderwerp op Twitter? Klik hier.