Wetenschapsprijs Beatrix Fonds uitgereikt op lustrumcongres

25 november 2009
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTELVEEN (25 november) – Aanstaande vrijdag maakt het Prinses Beatrix Fonds bekend wie de prestigieuze Wetenschapsprijs van één miljoen euro ontvangt. Deze prijs wordt elke twee jaar wisselend uitgereikt voor spierziekten en bewegingsstoornissen, dit jaar ten behoeve van onderzoek naar Parkinson.


De prijs biedt een vooraanstaande wetenschapper de mogelijkheid om specifiek onderzoek een extra impuls te geven en de resultaten ook daadwerkelijk te vertalen naar een oplossing voor de patiënt. Decor van de uitreiking is het lustrumcongres van ParkinsonNet waarbij 1.100 professionals aanwezig zijn die zich dagelijks bezig houden met de zorg voor parkinsonpatiënten.


Verdubbeling aantal parkinsonpatiënten

In Nederland zijn ongeveer 50.000 patiënten met de ziekte van Parkinson. Deze progressieve bewegingsstoornis wordt vooral gekenmerkt door een stoornis van de motoriek, die het dagelijkse leven van de patiënten ernstig beïnvloedt en kan invalideren. Verwacht wordt dat het aantal parkinsonpatiënten in 2030 is verdubbeld.

Het Prinses Beatrix Fonds bestrijdt spierziekten en bewegingsstoornissen door het financieren van wetenschappelijk onderzoek en zet zich in om de kwaliteit van leven van patiënten en hun familie te verbeteren.


De Wetenschapsprijs wordt uitgereikt door Laetitia Griffith, voorzitter van het Prinses Beatrix Fonds, aan een van de volgende wetenschappers:


•    Dr. J.C. van Swieten (Erasmus Medisch Centrum Rotterdam): Een translationele benadering van de ziekte van Parkinson en PSP als complex genetische aandoeningen.

•    Prof. dr. P. Heutink (VU Medisch Centrum Amsterdam): Nieuwe therapeutische mogelijkheden voor de ziekte van Parkinson door een gen netwerk analyse.

•    Dr. Y. van der Werf (VU Medisch Centrum Amsterdam): Karakterisering en behandeling van slaapproblemen en depressieve klachten bij de ziekte van Parkinson.

•    Prof. dr. B. Bloem (Universitair Medisch Centrum St. Radboud Nijmegen): Bouwen aan het brein bij de ziekte van Parkinson.