Toon alles (3)
Edwin Venema

Een leidersforum is allesbehalve luxe

8 oktober 2012, 04:00
Een leidersforum is allesbehalve luxe
Een leidersforum is allesbehalve luxe
Als er al twijfels waren aan het nut van een civil society-breed leidersforum, dan zijn die hopelijk door de eerste Filanthropium Top van vorige week donderdag weggenomen. In de Spaansche Hof in Den Haag debatteerden voor de camera’s van Binnenhof TV een vijftigtal vertegenwoordigers uit politiek, overheid, wetenschap, bedrijfsleven en filantropie onder leiding van dagvoorzitter Charles Groenhuijsen over ons gezamenlijk vermogen om bij te dragen aan een betere wereld. Het werd direct duidelijk dat de bindende activiteit – je met eigen tijd en geld inzetten voor een goed doel – zich niets aantrekt van de traditionele sectorgrenzen in ‘de’ filantropie. En dat was eerlijk gezegd geen verrassing, want tussen markt, overheid en gezin, past die pet van de maatschappelijk betrokken burger ons vrijwel allemaal.
Niet denken in termen van ‘goede doelen’, maar van ‘private energie’: dat maakt het speelveld opeens zo breed, dat je kon wachten op verhitte territorium-discussies, waarbij opvalt hoe ongemakkelijk zich iedereen voelt bij de term ‘filantropie’. Anders dan in de angelsaksische cultuur kunnen wij ons maar met de grootst mogelijke moeite losmaken van de verzorgingsstatelijke connotatie van bevoogdende liefdadigheid. En die staat wel heel erg ver van het bed van bijvoorbeeld social entrepreneurs, die tijdens de Top ook ruimschoots aan het woord kwamen. 
De ongekende pluriformiteit en individualiteit die private energie met zich meebrengt, maakt dat men elkaar slecht kent in ‘het Land van Goed Doen’. Onbekend, maakt onbemind. De eerste kennismaking binnen Filanthropium van afgelopen donderdag maakte in elk geval duidelijk dat een forum waarin spraakmakende leiders elkaar ontmoeten en met elkaar in debat gaan, een eerste stap is naar betekenisvolle deling van inspiratie en kennis. Niemand had na afloop van de eerste Filamnthropium Top het gevoel dat dat nou een overbodige luxe was.

P.S.: Op dit moment wordt hard gewerkt aan de montage van de opnamen van de eerste Filanthropium Top. De dvd met het uitgebreide verslag komt binnenkort beschikbaar: volgt u nieuws hierover in dit Filanthropium Journaal.
gerelateerde items