Alternatief keur voor CBF aangekondigd

2 april 2009
Nieuws | | Validatie & Toezicht


ISF en Stichting Nationale Goede Doelen Test lanceren eind deze maand een eigen Keurmerk voor Goede Doelen. Dit is het gevolg van het definitief vastlopen van besprekingen tussen ISF/SNGDT en CBF over een gezamenlijk keur voor alle, dus ook kleine goede doelen. Het CBF komt nu met een eigen, laagdrempelig CBF-Certificaat voor kleine goede doelen. De kosten voor dit nieuwe certificaat kunnen worden gedrukt door financiering van NCDO, zo vernam FM uit betrouwbare bron.

 


In 2005 hebben toezichthouder CBF en ISF - de koepel van lokaal fondsenwervende non profits - een poging gedaan om te komen tot de ontwikkeling van een keurmerk voor kleine goede doelen. Door onverenigbaarheid van meningen over de invulling en criteria, trok het ISF zich terug. Het CBF ging door met de ontwikkeling van een  CBF-Certificaat voor kleine goede doelen.



Lancering KGD eind deze maand

Omdat de behoefte aan een keurmerk voor (alle) goede doelen in de achterban van ISF volgens deze koepel onverminderd groot was, is het ISF eind 2007 een samenwerking met de SNGDT aangegaan om een keurmerk voor alle goede doelen te ontwikkelen.


Ook hernieuwde gesprekken tussen CBF en ISF/SNGDT sinds afgelopen zomer hebben uiteindelijk, ook na bemiddeling van derden, tot niets geleid. CBF stelt zich op het standpunt dat de naam CBF niet verbonden kan worden  aan dit nieuwe initiatief van ISF/SNGDT, dat nu geen andere mogelijkheid ziet het KGD eind deze maand zelf te lanceren.



NCDO financiert CBF

Een en ander betekent dat voor kleine goede doelen binnenkort twee keurmerken beschikbaar komen. Het genoemde Keurmerk Goede Doelen van ISF/SNGDT en het Certificaat kleine goede doelen van het CBF. FM vernam uit betrouwbare bron dat het CBF een externe  financier heeft gevonden die het mogelijk gaat maken om het CBF-Certificaat ook tegen lage kosten aan te bieden. Ontwikkelingsorganisatie NCDO (Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling) is bereid om het project certificering kleine goede doelen financieel te ondersteunen . Een voorstel daartoe zal op 16 april tijdens de bestuursvergadering van het CBF worden besproken.