Edwin Huizing directeur Hivos

10 juni 2013, 04:00
Edwin Huizing directeur Hivos
Edwin Huizing directeur Hivos
Edwin Huizing treedt met ingang van 1 september in dienst als de nieuwe algemeen directeur van Hivos. Huizing volgt hiermee Manuela Monteiro op die na een dienstverband van tien jaar met pensioen gaat.

Huizing is afkomstig van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) als directeur van het subregionale kantoor voor Oost- en Zuidelijk Afrika. Daarvoor was hij negen jaar werkzaam bij VluchtelingenWerk Nederland. Tussen 2006 en 2010 was hij daar algemeen directeur. Tussen 1989 en 2001 werkte hij voor SNV in Botswana, Niger en Mali.

Koerswijziging
Jan Ernst de Groot, voorzitter van de Raad van Toezicht van Hivos: ‘Hij heeft ruime ervaring in het veld en in het leiden van grote verandertrajecten, kwaliteiten die aan de vooravond van een belangrijke koerswijziging van Hivos nadrukkelijk zijn meegewogen door de Raad van Toezicht. Edwin heeft bovendien veelaffiniteit met thema’s als burgerparticipatie, vrouwenrechten, seksuele rechten en duurzame productie.’

Hervormen
Huizing ziet een grote uitdaging in het hervormen en nog innovatiever maken van Hivos. ‘Zonder dat de organisatie haar identiteit verliest’, benadrukt hij. ‘Hivos wil een eigentijds antwoord vinden op sociale ongelijkheid en verdelingsvraagstukken. Dat antwoord zoeken we in transparante overheden, open samenlevingen en een vergroening van de economie. Niet alleen in lage inkomenslanden, maar ook in opkomende landen.’ Ook spreekt hij de wens uit om vrouwen te ondersteunen om zelf te bepalen of en wanneer zij zwanger worden, een van de zaken waar hij zich momenteel bij UNFPA hard voor maakt. ‘Ik zie ernaar uit om dit soort onderwerpen samen met de enthousiaste professionals van Hivos aan te pakken’, aldus Huizing.
gerelateerde items