Earth Hour wacht op Nederlandse omarming

30 maart 2011
Nieuws | | Goede doelen

AMSTELVEEN (31 maart) - WNF-directeur Johan van de Gronden (foto) opende vorige week met een welgemikte gongslag de Amsterdamse beurs. Hij deed dat in het kader van Earth Hour, de mondiale WNF-actie om een uur lang het licht uit de doen op 26 maart en daarmee een signaal af te geven over het belang van duurzame keuzes voor onze planeet. Het enthousiasme voor Earth Hour komt in Nederland op, maar haalt het niet bij de massale steun op het zuidelijk halfrond.

In Nederland schreven bijna 30.000 mensen zich officieel in als deelnemer. Een flinke stijging in vergelijking met vorig jaar, toen er slechts 5.000 deelnemers waren. Ook deden dit jaar meer gemeenten en bedrijven mee. De actie werd zaterdagavond 26 maart voor de vijfde keer gehouden in 131 landen. Earth Hour is een oproep aan regeringsleiders, bedrijven en consumenten om duurzame keuzes te maken voor de toekomst van de aarde.

Openbare bijeenkomsten
Hoewel Nederlanders het werk van het WNF traditioneel goed steunen (bijna 1 miljoen Nederlandse donateurs tegen 5 miljoen wereldwijd), liep ons land toch nog niet echt warm voor het symbolische Earth Hour. In Zuid-Amerika, Azië en Australië wordt Earth Hour massaal gevierd, met grote openbare bijeenkomsten. Zo bezochten 10.000 mensen in Nairobi gisteravond een speciaal concert. In twintig Russische steden werd in de vrieskou een fietsmarathon gehouden, en in Uganda plantten Earth Hour-deelnemers 16.000 bomen in door houtkap aangetaste bossen.

Belgie: massale deelname

Ook dichterbij, in Europa, is Earth Hour al langer een bekend fenomeen. Ter vergelijking: in België doen al enkele jaren rond de 200 gemeenten mee en dooft alle openbare verlichting langs de snelwegen. In Nederland meldden 51 gemeenten zich dit jaar officieel aan.