Nieuwe stichting voor effectieve filantropie gelanceerd in Utrecht

17 mei 2017, 12:00
Filosoof Peter Singer, een van de gedachtevaders van effectief altruïsme, verzorgt de inleiding van de EAN-dag in Utrecht.
Filosoof Peter Singer, een van de gedachtevaders van effectief altruïsme, verzorgt de inleiding van de EAN-dag in Utrecht.
Op zondag 28 mei wordt in Utrecht de (in januari opgerichte) Stichting Effectief Altruïsme Nederland (EAN) officieel gelanceerd. Dat gebeurt met een kennis- en inspiratiedag waaraan zo’n tweehonderd bestuurders, filantropen, wetenschappers en fondsen deelnemen. De internationaal vermaarde filosoof Peter Singer, een van de gedachtevaders van effectief altruïsme, de dag zal inleiden.

Uitgesproken ambassadeur

Wetenschapper dr. Kelli Liket (Erasmus Universiteit) roept het al jaren: ‘Goed doen is niet genoeg’. Goed doen moet volgens haar vooral effectief zijn en impact hebben. Liket promoveerde in 2014 op de dissertatie 'Waarom 'goed' doen, niet goed genoeg is’ en geldt als de belangrijkste en meest uitgesproken ambassadeur van de stroming binnen filantropie die wordt aangeduid met ‘effective altruism’: maximale impact realiseren door effectief te geven.

'Gedachtevader' Peter Singer

De dag zal worden ingeleid door Peter Singer. Hij is volgens The New Yorker 'de invloedrijkste, levende filosoof', en een van de gedachtevaders van effectief altruïsme. Tijdens de lancering zoeken zo'n tweehonderd uitgenodigde wereldverbeteraars in Nederland samen naar antwoorden op de vraag hoe effectiever 'goed' kan worden gedaan en te vertalen naar concrete actie. De deelnemers bestaan uit organisaties uit onder andere de ontwikkelingssamenwerkingssector en dierenwelzijn en influentials, zoals vermogende filantropen, sociaal ondernemers en wetenschappers. Zij gaan in besloten sessies in overleg over effectiever goed doen in hun sector of domein. Daarnaast is een aantal deelnemers aanwezig op individuele titel, onder andere om samen nieuwe effectief altruïstische projecten te ontwikkelen. Aan het einde van de dag delen de deelnemers de behaalde resultaten met elkaar en stellen follow-ups vast.
 
Programma
10:00 Deuren en registratie open

11:00 Welkom door Sjir Hoeijmakers, Directeur EAN
11:15 Lezing door Peter Singer inclusief Q&A

12:30 Lunchpauze

13:30 Parallelle sessies

15:00 Koffiepauze

15:30 Plenaire terugkoppeling, vooruitblik en afsluiting
16:00 Borrel

17:00 Einde
Locatie: Seats2Meet Utrecht CS
 
►Inschrijven is helaas niet meer mogelijk. Meer weten over de stichting? Klik hier.
gerelateerde items