Duurzame MKB-bedrijven veerkrachtiger

Shutterstock door Romolo Tavani
Shutterstock door Romolo Tavani
3 februari 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Nog vaak wordt de vraag gesteld wat duurzaamheid ons kost. Waarbij het dan over geld gaat, en niet zozeer over mens en planeet. Onderzoek van de Vlerick Business School, in opdracht van ABN AMRO in België, komt met positief nieuws: MKB-bedrijven die in duurzaamheid investeren, blijken veerkrachtiger te zijn.

Investeren in duurzame projecten vergroot de kredietwaardigheid, en daarmee de veerkracht van het midden- en kleinbedrijf. Toezichthouders, consumenten en de media richten hun vizier vooral op grote ondernemingen als het om verduurzamen gaat, maar zonder betrokkenheid van het mkb kan de samenleving de transitie naar duurzaamheid niet realiseren. Vooral omdat het mkb meer dan 60% uitmaakt van de economische structuur met toegevoegde waarde in Europa.

In een studie onder 350 kleine en middelgrote ondernemingen in België onderzocht het Centre for Sustainable Finance, Vlerick Business School, de invloed van ESG-prestaties (milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur) op de kredietwaardigheid van deze bedrijven, als maatstaf voor hun veerkracht.

Het onderzoek richt zich op de ontwikkeling van een model dat de financiële en ESG-prestaties van het MKB meet. Aan de hand van informatie op de websites van de ondernemingen en hun duurzaamheidsverslagen kennen de onderzoekers een score toe aan hun ESG-activiteiten.

Uit het onderzoek blijkt dat het loont om in duurzaamheid te investeren omdat dit de kredietwaardigheid van kleine en middelgrote ondernemingen vergroot. Een verbetering van hun ESG-prestaties met 11% resulteert in een afname van het kredietrisico met 3,5%.

Benieuwd naar alle resultaten? Hier kun je de white paper ‘Are sustainability-driven SME's more resilient?’ opvragen.