Dutch Days @ ISTR: unieke Nederlandse plug-in op wereldcongres

6 juni 2018, 17:00
Ga ook in gesprek met de top van de Nederlandse en internationale wetenschap  tijdens de Dutch Days @ ISTR
Ga ook in gesprek met de top van de Nederlandse en internationale wetenschap  tijdens de Dutch Days @ ISTR
Van 10 tot 13 juli 2018 vindt aan de VU in Amsterdam het congres van de International Society for Third Sector Research (ISTR) plaats. Het is het grootste wereldcongres op het gebied van academisch onderzoek naar non-profits, de civil society, het maatschappelijk middenveld, filantropie en vrijwilligerswerk, waar honderden wetenschappers bijeenkomen. Speciaal voor de Nederlandse sector organiseert de VU de Dutch Days @ ISTR. Als bestuurder of beslisser van een filantropische organisatie krijgt u de unieke kans in gesprek te gaan met de top van de Nederlandse en internationale wetenschap over wetgeving, fiscaliteit, samenwerking, nalatenschappen, next gen-filantropen en do-it-yourself in filantropie. Een evenement dat u niet mag missen! 

De Dutch Days @ ISTR vinden plaats op woensdag 11 en donderdag 12 juli. Tijdens deze dagen kunt u aanschuiven bij zes ronde tafels, voorgezeten door deskundigen uit de Nederlandse wetenschap, over onderwerpen die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van het maatschappelijk middenveld en filantropie. Met Nederland als referentiepunt, bespreken tafelvoorzitters en uitgenodigde sprekers over de relevantie van wettelijke voorwaarden, fiscale faciliteiten en samenwerkingsstructuren als voorwaarden voor een goed functionerend maatschappelijk middenveld. De voertaal van beide dagen is Engels.
 
‘Feest voor de geest’
Lucas Meijs (Erasmus) is een van de tafelvoorzitters. ‘Dit is de plek waar kennis gepresenteerd wordt voordat er een probleem is. Het is de plek waar bekende vooroordelen worden ontkracht, de plek om met elkaar te vieren en geïnspireerd te raken. En ook om je te verbazen over die wereldvreemde onderzoekers en er met de juiste vragen en opmerkingen wat aan te doen’, aldus een enthousiaste Meijs.
Tafelvoorzitter Sara Kinsbergen: ‘Tijdens de ronde tafels dagen inspirerende sprekers ons uit om gevestigde ideeën in vraag te stellen en bieden vernieuwende perspectieven op actuele ontwikkelingen in de wereld, een waar feest voor de geest.’
 
De tafelvoorzitters
Prof. dr. Sigrid Hemels
Erasmus School of Law, Erasmus University Rotterdam
Dr. Sara Kinsbergen
Radboud University
Prof. dr. Lucas Meijs
Professor of Strategic Philanthropy and Volunteering at Rotterdam School of Management, Erasmus University Rotterdam
Prof. mr. Tymen van der Ploeg
Faculty of Law, Dutch Private Law, Vrije Universiteit Amsterdam
Dr. Lonneke Roza
Department of Business-Society Management, Rotterdam School of Management, 
Erasmus University Rotterdam
Prof. dr. Theo Schuyt
Faculty of Social Sciences, Sociology, Civil Society and Philantropy (CSPh), Vrije Universiteit Amsterdam
Dr. Renée Steenbergen
Utrecht University
 
Het programma in het kort
Wednesday July 11th 2018
9.00 Working Together on the Edge (Lonneke Roza, RSM)
10.30 Coffee Break
11.00 Minimum legal norms for optimum conditions for civil society? (Tymen van der Ploeg, VU) 
12.30 Lunch
14.00 Making the most out of tax incentives for charitable giving (Sigrid Hemels, Erasmus) 
15.30 End program Day 1
 
Program Thursday July 12th 2018
8.30 Bequests as the black box of the next golden age of philanthropy (Theo Schuyt, VU)
10.00 Coffee Break
10.30 Next gen philanthropists (Renée Steenbergen, Utrecht University)
13.00 Lunch
14.00 Beyond do-it-yourself in development aid (Sara Kinsbergen, Radboud University) 
15.30 Coffee Break
16.00 Pluralism in the polder (Lucas Meijs, RSM)
17.30 Keynote René Bekkers
18.30 Reception
19.30 End program Day 2
 
Samenwerken met het bedrijfsleven
Tafelvoorzitter Lonneke Roza trapt op woensdag af uur met haar rondetafeldiscussie over het
Lonneke Roza
onderwerp ‘Working Together on the Edge’. Vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en het bedrijfsleven buigen zich dan over de vraag: Welke dynamiek ontstaat wanneer cso's, bedrijven en publieke organisaties samen betrokken zijn bij het oplossen van maatschappelijke problemen? Roza: ‘Non-profits, overheid en marktspelers werken allemaal volgens verschillende principes met betrekking tot legitimiteit, verantwoordelijkheid en met verschillende incentives. Als twee of meer van deze actoren zich bezighouden met het oplossen van maatschappelijke problemen, volgen intrigerende uitdagingen. De deelnemers bespreken het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken en bedenken oplossingen voor effectieve samenwerking.’

Minimum legal norms for optimum conditions for civil society?
De ronde tafel ‘Minimum legal norms for optimum conditions for civil society?’, voorgezeten door Tymen van der Ploeg, buigt zich over vragen als: Wat kunnen fundamentele rechten betekenen voor het maatschappelijk middenveld? Belemmert de vrijheid van vereniging en van meningsuiting wetgevers en beleidsmakers bij het reguleren van hun oprichting, doelen en interne structuur? Hebben maatschappelijke organisaties fundamentele rechten, zoals privacy en een eerlijk proces? Welke voorwaarden kunnen door het openbaar bestuur worden gesteld in het geval van overheidssubsidies? En wat is de positie van maatschappelijke organisaties in de 'markt'?
gerelateerde items