Toon alles (2)

Duizenden mensen vluchten, maar miljoenen blijven in Afrika

28 september 2016, 10:00
Onderteken ook de steunbetuiging
Onderteken ook de steunbetuiging
Mensen een Missie investeert in veel Afrikaanse landen in jongeren die keihard werken aan een eerlijke en stabiele toekomst in eigen land. Zoals jongeren in Kameroen, één van de meest corrupte landen ter wereld. Ambitieuze jongeren zitten klem: wie niet meebuigt met de heersende cultuur van illegaliteit, riskeert een toekomst zonder perspectief. Dan wordt een overtocht naar Europa een aanlokkelijk alternatief.
 
Jongeren gaan de strijd aan tegen corruptie
De jongeren van onze Kameroense partnerorganisatie Dynamique Mondiale des Jeunes (DMJ) gaan de strijd aan tegen corruptie. Ze geven voorlichting aan leeftijdsgenoten over wat nodig is voor een goed functionerende democratie en rechtsstaat en hoe zij die zelf kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld door deel te nemen aan lokale politiek of door te controleren of overheidsgeld terecht komt waarvoor het bedoeld is. Zo creëren ze hoop en kansen voor jonge mensen en nemen de voedingsbodem voor migratie weg.
 
Jongeren van DMJ controleren in en om de hoofdstad Yaoundé of publieke bouwprojecten voor scholen en ziekenhuizen conform de begroting worden gerealiseerd. Hun rapporten maken niet alleen inzichtelijk of er geld wordt weggesluisd, het wekt bij henzelf ook het besef dat verandering mogelijk is. ‘Ze zijn blij iets te kunnen betekenen voor hun dorp en je ziet ze vaak helemaal opleven bij de waardering die ze daarvoor krijgen’, zegt Marcelle Guienjouo van DMJ.
 
Geef jongeren de kans op een eerlijkere toekomst
‘Migratie stop je niet met een ontmoedigingsbeleid of de bouw van een groot hek’, zegt directeur Jeroen Goosen van Mensen met een Missie. ‘Wil je migratie afremmen, ga dan achter mensen staan die in eigen land knokken voor een eerlijkere toekomst.’
 
Mensen met een Missie steunt de jongeren van DMJ niet alleen financieel, maar steekt hen ook een hart onder de riem met een online steunbetuigingscampagne. ‘Het effect van morele steun wordt vaak onderschat’, zegt Jeroen Goosen. ‘Deze moedige pioniers kiezen de moeilijke weg. De wetenschap dat ze daarin niet alleen staan, is voor hen heel belangrijk.’
 
Online steunbetuiging
Via de website van Mensen met een Missie kan een steunbetuiging worden ondertekend: http://mijn.mensenmeteenmissie.nl/stop-corruptie. Begin november worden de verzamelde steunbetuigingen door een groep Nederlanders persoonlijk overhandigd aan de jongeren van DMJ. Zij zijn in Kameroen in het kader van het project ‘100 reporters’ (100reporters.nl) waarbij honderd reizigers de komende drie jaar projecten van Mensen met een Missie bezoeken en de verhalen delen van mensen die op lokaal niveau strijden voor vrede en gerechtigheid.
 
gerelateerde items