Donor Studies: nieuwe leerstoel voor Eva-Maria Merz

Eva-Maria Merz. Foto: Gonnie Beers-Herfst.
Eva-Maria Merz. Foto: Gonnie Beers-Herfst.
27 mei 2021
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Het Centrum voor Filantropische Studies heeft er sinds 15 mei een nieuwe leerstoel bij. Eva-Maria Merz is benoemd tot hoogleraar Donor Studies aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Eva geeft leiding aan de DONORS groep, onderdeel van het Centrum voor Filantropische Studies aan de VU. De leerstoel wordt gesponsord door bloedbank Sanquin.

Het is even omdenken, maar naast het doneren van tijd en geld voor de maatschappij, is het doneren van lichaamsmateriaal net zo goed ‘prosociaal’ gedrag en past daarom binnen het Centrum voor Filantropische Studies. Directeur René Bekkers ziet Donor Studies als een belangrijke nieuwe onderzoekslijn binnen het Centrum voor Filantropische Studies, onder meer omdat het aantal medische toepassingen van gedoneerd lichaamsmateriaal toeneemt.
 
Volgens Eva-Maria Merz bieden bloeddonors een unieke populatie die meer inzicht kan geven in de motivaties voor prosociaal gedrag, zo valt te lezen in het persbericht van de VU. Eva-Maria: "Prosociaal gedrag is complex. Donors vormen bij uitstek een groep die daar inzicht in kan geven. Dat komt omdat er van bloed- of geld- en tijddonors al veel gegevens bekend zijn, zoals leeftijd, geslacht, woonplaats, waarden en motivaties, maar ook is hun prosociaal gedrag geregistreerd: het is bekend of en wanneer zij bloed doneerden. Het is een prachtige bron aan informatie om de mens achter de donor te leren kennen.

Uiteindelijk hopen we internationaal en multidisciplinair onderzoek op te zetten dat, rekening houdend met meerdere factoren van invloed, sociaal gedrag helpt te voorspellen. Dat helpt bloeddonors te werven, bijvoorbeeld. Maar misschien ook om de maatschappij wat vriendelijker te maken.”

Bron: VU, Sanquin