Donaties afhankelijk van geloofsstroming

8 september 2010

AMSTELVEEN (8 september) - 95 procent van de christenen doneert aan goede doelen, maar hoe ze dat doen, verschilt per geloofsstroming. Zo geven orthodoxe, bevindelijke en evangelische gelovigen vooral aan christelijke goede doelen. Daarnaast doneren evangelische gelovigen vooral aan zending en evangelisatie. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van het Christelijk Charitatief Peil onder 600 christenen.

De onderzoekers van het Christelijk Charitatief Peil maakten onderscheid tussen vier verschillende geloofsstromingen: orthodox, bevindelijk, evangelisch en leden van de Protestantse Kerk. Gemiddeld genomen geven christenen het meest aan gezondheidsdoelen, maar dat verschilt dus per geloofsstroming. Zo speelt de christelijke identiteit van goede doelen bij leden van de Protestantse Kerk een veel minder belangrijke rol.

Tachtig procent van de ondervraagden vindt betrouwbaarheid van het goede doel doorslaggevend om te doneren. Christenen maken nog amper gebruik van de mogelijkheid om te doneren via sms. Het meeste wordt gegeven aan deurcollectanten.

Tien procent van de ondervraagden gaf aan in 2010 meer te zullen geven aan goede doelen dan in 2009. Ongeveer driekwart blijft hetzelfde bedrag geven.

Het is voor het tweede jaar dat het Christelijk Charitatief Peil onderzoek doet naar het geefgedrag van christenen. Dat doet zij namens verschillende christelijke goede doelen en onder begeleiding van het onderzoeksbureau KASKI.