Donateursvertrouwen zakt verder weg

17 juli 2008
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTELVEEN (17 juli) - De junimeting van het Nederlandse Donateurspanel stemt niet direct vrolijk. Nu alle economische seinen op rood staan, lijkt het donateursvertrouwen mee te worden gesleept. De index van het donateursvertrouwen zakte de afgelopen maanden flink weg. En ook het vertrouwen in de communicatie van goede doelen is dalende.


Sinds december 2007 is er sprake van een dalende trend in het donateursvertrouwen. Maar het verschil tussen de maartmeting van het panel en de junimeting is wel erg groot. De index zakte weg van -18 naar -24. Daarmee haakt het donateursvertrouwen aan bij de index van het consumentenvertrouwen, dat in dezelfde periode eveneens 10 punten daalde, naar -19.

 


De daling van het donateursvertrouwen is vooral te verklaren uit de sterke daling in het geefklimaat en een lichte daling van de geefbereidheid. De index van het consumentenvertrouwen is gedaald omdat de Nederlander pessimistisch over de economische situatie in Nederland de komende twaalf maanden en omdat de werkloosheidsverwachting sterk is verslechterd. Het afgelopen jaar zijn donateursvertrouwen en consumentenvertrouwen steeds dichter naar elkaar toe gekropen.

 


Evenmin positief zijn de respondenten van het NDP over de manier waarop goede doelen het publiek informeren over hun bestedingen. Ondanks het feit dat op transparantie en communicatie steeds meer nadruk ligt in de sector de afgelopen jaren groeit de ontevredenheid. Er wordt een rapportcijfer van 4,9 uitgedeeld. Tijdens de maartmeting lag dit cijfer nog een half punt hoger. Ook hier is dus sprake van een serieuze daling.

 


Het Nederlandse Donateurspanel meet elk kwartaal de index voor het donateursvertrouwen in goede doelen. De conclusies van de 15e meting zijn gebaseerd op de reacties van 1466 respondenten uit een representatieve steekproef van 60.000 personen die door het NDP zijn benaderd. Het panel is een initiatief van WWAV, WDM Nederland en NetQuestionnaires.

 


De rapportage van het Nederlandse Donateurspanel is hier te downloaden