Donateursvertrouwen veert op, maar blijft laag

8 april 2010
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTELVEEN (8 april) - Na een dieptepunt in de meting van december 2009, laat het Nederlandse donateursvertrouwen weer vormen van herstel zien. Dat blijkt uit de laatste meting van het Nederlandse Donateurspanel dat onder andere de index voor het donateursvertrouwen meet. Een verbetering in het geefklimaat is de belangrijkste oorzaak van het lichte herstel.

Hoewel het donateursvertrouwen met -33 punten nog steeds laag te noemen is, is men vooral positiever gaan denken over het geefgedrag van de Nederlandse bevolking voor het komende én van het afgelopen jaar, ook wel het geefklimaat genoemd. De andere onderdelen die het donateursvertrouwen bepalen, de geefbereidheid en de imagofluctuatie, stijgen nauwelijks. Het donateursvertrouwen lijkt daarmee met enige vertraging de stijging van het consumentenvertrouwen te volgen.

Links hoger donateursvertrouwendan rechts

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart is er gekeken naar politieke voorkeur en het verschil in donateursvertrouwen.Christelijke partijen en partijen links in het politieke spectrum scoren over het algemeen hoger op de index van het donateursvertrouwen. De ChristenUnie en GroenLinks zijn de koplopers. De politieke partijen op rechts scoren lager. De PVV-stemmer heeft met -62 het laagste donateursvertrouwen van alle stemmers.

Veel steun aan Haïti, zowel via Giro 555 als op vele andere manieren

Op 12 januari 2010 werd Haïti getroffen door een zware aardbeving. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) startten een nationale actie voor Haïti en openden Giro 555. Nederland kwam massaal in actie voor de slachtoffers van de ramp. Giro 555 had -na de Tsunami in Azië- de hoogste opbrengst ooit. Behalve Giro 555 is er nog veel meer geld voor Haïti gegeven: veel mensen deden dit via een ander initiatief of goed doel. Degenen die niet gedoneerd hebben, zijn sceptisch over een goede besteding van het geld in Haïti. Tóch wil deze groep mensen wel geïnformeerd worden over de bestedingen van het geld. Net als mensen die wél gedoneerd hebben. En dan het liefst via korte reportages op tv of een speciale website over de bestedingen. De verdubbeling van de giften door de Minister van Ontwikkelingssamenwerking heeft overigens vrijwel geen effect gehad op het geefgedrag van mensen.

"Goededoelen vallen terecht onder Bel-me-niet Register"

Consumenten zijn ervan op de hoogte dat goede doelen ook onder het Bel-me-niet Register vallen en vinden dit ook terecht. Dat blijkt uit vragen over het Bel-me-niet Register. Toch zegt slechts de helft van de mensen goede doelen ook daadwerkelijk bewust geblokkeerd te hebben. Het aantal mensen dat zich aangemeld heeft bij het Bel-me-niet Register blijft stijgen. Bijna tweederde van de mensen zegt zich inmiddels te hebben aangemeld. Nog een klein gedeelte is nog van plan dit te doen.

Nederlands Donateurspanel

Het Nederlandse Donateurspanel dat onder andere de index voor het donateursvertrouwen meet is een initiatief van WWAV,WDM Nederland en NetQuestionnaires. Het Nederlandse Donateurspanel meet elk kwartaal de index voor het donateursvertrouwen in goede doelen. De index voor het donateursvertrouwen geeft aan in hoeverre het beter of slechter gaat met het vertrouwen in goede doelen. De index wordt samengesteld op basis van drie factoren; het geefklimaat, de geefbereidheid en de ontwikkeling van het imago van goede doelen. De conclusies van deze 21e meting zijn gebaseerd op de online reacties van Achtergrond respondenten uit een representatieve steekproef van 60.000 personen die door Het Nederlandse Donateurspanel zijn benaderd. Socioloog René Bekkers, verbonden aan de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam is betrokken bij vraagstelling binnen dit periodieke onderzoek. De index voordonateursvertrouwen werd in december 2005 geïntroduceerd en wordt vastgesteld met een methodiek die is afgeleid van de maandelijkse index voor het consumentenvertrouwen door het CBS.

De rapportage vandeze online meting kan opgevraagd worden via www.wwav.nlen www.WDM.nl.