Donateursvertrouwen onderuit

18 oktober 2007
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTELVEEN (18 oktober) - De twaalfde meting van het Nederlands Donateurspanel stemt in een aantal opzichten zorgelijk. Net als het consumentenvertrouwen is ook de index van het donateursvertrouwen dalende, zij het iets minder sterk. Lichtpuntje: de mogelijkheid van nalaten aan het goede doel is vrijwel iedereen bekend. Helaas doet slechts 3% het.


Net als in voorgaande metingen is de index van het donateursvertrouwen vastgesteld. Het blijkt dat de index tussen juli en september met vijf punten is gedaald naar -17. Daarmee is het vertrouwen weer terug op het niveau van maart dit jaar. In zekere zin valt de daling nog mee, want de index van het consumentenvertrouwen van het CBS ging in dezelfde periode een stuk harder onderuit.

 


Ook is de respondenten - er waren dit keer 2990 online reacties - opnieuw gevraagd het werk van goede doelen te waarderen. De hoogte van het rapportcijfer valt niet mee, maar is wel onveranderd gebleven. De donateur deelt een 6,3 uit. De communicatie wordt met een 5,4 nog altijd als onvoldoende gezien.

 


Tijdens de septembermeting is speciale aandacht besteed aan het onderwerp nalatenschappen. In hoeverre zijn potentiële donateurs bekend met de mogelijkheid om na te laten aan het goede doel? En wordt daar ook serieus over nagedacht door respondenten? Het blijkt dat vrijwel iedereen (94%) bekend is met de mogelijkheid om te schenken na overlijden. Iets meer dan twintig procent heeft over deze optie ook echt nagedacht. Een schamele 3% voegt de daad ook echt bij het woord.

 


Een van de problemen die rond de nalatenschappen worden aangestipt is wederom de communicatie. Veel respondenten vinden de communicatie over nalatenschappen onvoldoende, zeker in het licht van de gevoeligheid van het onderwerp. Dit terwijl 49% van de ondervraagden de gedachte om na te laten aan het goede doel sympathiek vindt of er wel eens informatie (32%) over zegt te hebben ontvangen.

 


Het Nederlandse Donateurspanel is een initiatief van WWAV, NetQuestionnaires en Wegener DM. In december 2005 werd de eerste van nu in totaal twaalf tweemaandelijkse metingen georganiseerd.

 


Klik hier om het rapport te downloaden