Donateursvertrouwen in de lift

9 juli 2009
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTELVEEN (9 juli) - De metingen van het Nederlands Donateurspanel gaven de afgelopen edities een nogal somber beeld te zien. In de junimeting is daar verandering in gekomen: voor het eerst sinds september 2007 is er weer een stijgende waar te nemen in het donateursvertrouwen.


De opgaande lijn in het donateursvertrouwen (van -42 in maart naar -36 in juni) is duidelijk, maar de index staat nog steeds onder het niveau waarop 2008 werd afgesloten. Het gematigde optimisme van de respondenten wordt weerspiegeld in wat minder somberheid over de eigen geefbereidheid het komende jaar en die van anderen.

 


De index van het donateursvertrouwen blijft de index van het consumentenvertrouwen ook de laatste meting op de voet volgen.

 


De gift aan het goede doel lijkt voorlopig nog redelijk veilig. Gevraagd naar mogelijke besparingen voeren uitstapjes buitenshuis en grote uitgaven aan bijvoorbeeld huishoudelijke apparatuur nog steeds de lijst aan. Van de ondervraagden zegt 30% op giften aan goede doelen te bezuinigen, 17% zegt helemaal te stoppen met geven. Beide percentages zijn iets lager dan in maart dit jaar.

 


Er is nog meer goed nieuws. Ook het beeld dat men van goede doelen heeft is minder negatief dan voorheen. Minder mensen (26%) zeggen negatiever over goede doelen te zijn gaan denken. In vrijwel alle eerdere metingen lag dit percentage hoger.

 


Zorgelijk blijft wel dat de respondenten de manier waarop door goede doelen over hun activiteiten wordt gecommuniceerd niet goed waarderen. Het gemiddelde rapportcijfer is met 6,1 nog steeds magertjes en beneden het niveau van de metingen in 2007, waarna de daling in waardering werd ingezet.

 


De conclusies van de 19e meting van het Nederlands Donateurspanel zijn gebaseerd op de online reacties van 2.117 respondenten. Het panel is een initiatief van WWAV, WDM Nederland en NetQuestionnaires.

 


De rapportage kan worden opgevraagd op: www.wwav.nl