Donateursvertrouwen blijft gelijk

12 oktober 2006
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

De resultaten van de zesde meting van het Nederlands Donateurspanel zijn bekend gemaakt. Opvallendste conclusies: de index van het donateursvertrouwen is sinds de meting in juli gelijk gebleven. En jongeren blijken veel meer vertrouwen te hebben in goede doelen dan de wat sceptischer ouderen.


De index van het donateursvertrouwen wordt samengesteld op basis van drie factoren: geefklimaat, geefbereidheid en de ontwikkeling van het imago van goede doelen. Net als in juli 2006 is het indexcijfer -13, nog altijd een flinke stijging ten opzichte van de startwaarde van -26 die in november 2005 werd vastgesteld.

 


Hebben de onderzoekers een verklaring voor het gelijk blijven van de index? Er is toch weer heel wat negatieve mediaheisa geweest rond de sector. Blijkbaar heeft dit geen effect gehad. Jan van Berkel: "Wat opvalt is dat het consumentenvertrouwen doorstijgt, maar het donateursvertrouwen deze keer niet meestijgt. Ik kan niet bevestigen dat de verwikkelingen rond de Donateursvereniging en de collectefraude bij KWF daadwerkelijk van invloed zijn geweest. Het zou een rol kunnen hebben gespeeld, maar daar hebben we niet specifiek naar gevraagd."

 


Over de rol van incidenten is het panel deze keer ook bevraagd. De donateurs zelf zeggen (niet verrassend) dat affaires hun vertrouwen in de betreffende organisatie vermindert. Is dit effect ook al terug te zien in de index? "Om dat te kunnen constateren moeten we het Donateurspanel nog veel langer volgen," zegt Van Berkel. "We zitten nog in het eerste jaar en weten nog weinig van seizoens- en conjunctuureffecten. Als we die kennen kunnen we specifieker zijn ten aanzien van de rol van incidentele factoren."

 


Opvallend is dat bij differentiatie naar leeftijd blijkt dat jonge mensen (tot 40 jaar) veel meer vertrouwen in goede doelen hebben dan mensen van middelbare leeftijd. Vooral mensen tussen 41 en 55 jaar oud hebben opmerkelijk weinig vertrouwen in goede doelen. Mensen ouden dan 55 jaar scoren ongeveer rond het landelijke gemiddelde. Van Berkel en zijn collega's zijn verrast door de grote verschillen. "We hebben onderzocht of er verschillen tussen de leeftijdsgroepen zijn en die blijken opvallend groot. Over het waarom is nog weinig te zeggen. We gaan dit later proberen uit te diepen. E volgende editie duiken we er verder in."

 


Download hier de volledige resultaten van de septembermeting