Donateursvereniging verbaasd over nieuwe beneficiant Postcode Loterij

16 februari 2006
Nieuws | | Loterijen

Op donderdag 26 januari hield de Postcode Loterij (NPL) haar jaarlijkse Goed Geld Gala. Daarop werd 0522 Jacobsaangekondigd dat Oranjefonds, Skanfonds en The Clinton Foundation zijn toegetreden als nieuwe beneficianten van de Postcode Loterij. Met name de laatste beneficiant wekte de verbazing en ergernis van de Donateursvereniging. Op goededoelenwereld.nl regende het verontwaardigde reacties van aspirant-beneficianten.

De toetreding van het Oranjefonds en Skanfonds betrof een uitruil: beide fondsen waren tot op heden beneficiant van de BankGiro Loterij en leveren hun aandeel en nu ook formeel hun licentie bij die loterij in. The Clinton Foundation is echter als fonds een duidelijke nieuwkomer en in Nederland relatief onbekend. Dat stak niet alleen veel fondsen die klaarblijkelijk tot op heden tevergeefs probeerden het begeerlijke benefiantschap te bemachtigen. Ook de Donateursvereniging gebruikte grote woorden.

Oprichtster Esther Jacobs op www.goededoelenwereld.nl: “Van de Clinton Foundation hadden in Nederland tot op heden weinig mensen gehoord.  Immers, de organisatie is in Nederland niet actief. Het is niet bekend, op welke wijze de aanvraag tot beneficiantschap is ingediend. Volgens mij is dit een klap in het gezicht van al de andere goede doelenorganisaties in Nederland, die al jaren proberen een voet tussen de deur te krijgen bij de NPL en steeds worden afgewezen. Op welke gronden eigenlijk? Zouden al die teleurgestelde organisaties niet eens de koppen bij elkaar moeten steken en hun ervaringen uitwisselen? Op basis daarvan kunnen ze dan de NPL om opheldering vragen over hun acceptatiebeleid en criteria. Wellicht dat de media hier ook een rol in willen spelen. Het beleid van de NPL lijkt verre van transparant, ook voor de donateurs.”

FM vroeg NPL wat de reden was om de Clinton Foundation als vijftigste beneficiant toe te voegen. Lisette Schoone: “Een belangrijk criterium voor de Postcode Loterij is dat een nieuwe beneficiant aanvullend moet zijn op de bestaande kring van beneficianten. De Clinton Foundation is bij uitstek aanvullend. Bill Clinton heeft, samen met zijn foundation, voor elkaar gekregen dat de prijzen van AIDS-medicijnen en -tests met 50% zijn verlaagd. De Clinton Foundation werkt nauw samen met andere  NGO’s die onder andere goedkope medicijnen en tests via de Clinton Foundation inkopen. Iemand met het internationaal aanzien van Clinton opent deuren en mogelijkheden die het verschil kunnen maken voor een effectievere armoedebestrijding.”

Het Skanfonds en het Oranje Fonds zijn overgegaan naar de Postcode Loterij. Hoe wordt de ruimte die nu bij de BankGiro Loterij komt, opgevuld? Lisette Schoone: “Door de overstap van het Skanfonds en het Oranje Fonds is de BankGiro Loterij definitief dé loterij voor cultuur in Nederland geworden. Afhankelijk van de inleg over 2006 zal de ruimte die bij de BankGiro Loterij ontstaat, bestemd zijn voor cultuurorganisaties. De toewijzingscriteria hiervoor zijn terug te vinden op www.bankgiroloterij.nl.”

Overigens is de beslissing niet in steen gebeiteld. Het ministerie van Justitie moet zich nog over de stoelendans uitspreken.