Donateursvereniging ontbonden

10 oktober 2006


Het rommelde al langere tijd in de Donateursvereniging, de belangenvereniging van gevers. Toch komt de beslissing van het bestuur om de DV eind december te ontbinden voor velen als een verrassing. Het bestuur vindt het tijd dat anderen in de branche en het bedrijfsleven het stokje overpakken. De opheffing kan echter niet los worden gezien van de Coins for Care-rel en het voornemen van boegbeeld Esther Jacobs om haar activiteiten in de goede doelen sector af te bouwen.


Maandagavond werd een persbericht uitgestuurd waarin het bestuur de beslissing om te stoppen toelicht. Een inhoudelijke en concrete reden wordt niet gegeven. "Na een intensieve periode van wakker schudden, prikkelen, bewustmaking en nieuwe initiatieven ontwikkelen om de donateurs van Nederland de transparantie te geven waar zij recht op hebben is de tijd rijp om het stokje over te dragen," schrijft het bestuur. "Na ruim 3 jaar heeft de rol van aanjager in de wereld van goede doelen zijn functie gehad."


Projecten overgedragen

De Donateursvereniging stelt dat er twee mogelijkheden restten: een instituut worden of ruimte laten voor andere partijen (branche, overheid) om de waakhondfunctie over te nemen. Er is nu dus gekozen voor de laatste optie. Waarom deze verstrekkende beslissing juist nu in deze voor de Donateursvereniging turbulente periode moest worden genomen, vermeld het persbericht niet.

 


In de drie jaar van haar bestaan heeft de Donateursverening een aantal projecten opgezet, waarvan sommige nog lopen. Wat gebeurt er met de lopende projecten? Daarover geeft het persbericht uitsluitsel. De Transparant Prijs voor de beste charitatieve verslaggeving wordt overgenomen door mede-initiatiefnemer PriceWaterhouseCoopers. Geefwijzer.nl zal worden voortgezet door een marktpartij: Independer.nl. De Reclame Code die in voorbereiding is zal worden afgerond en voor het einde van het jaar worden aangeboden aan de Reclame Code Commissie. Een aantal ministeries kunnen voor de opheffing nog aanbevelingen verwachten die het transparanter maken van de branche moeten faciliteren. Belangrijk is ook dat de DV zegt voor het eind van het jaar de langverwachte branchebrede database te gaan realiseren. De website van de Donateursvereniging zal nog een jaar blijven bestaan.

 


Coins for Care-rel

In het persbericht wordt indirect een verwijt van sommige criticasters van de Donateursvereniging bevestigd. Volgens sommigen was de DV een organisatie die te sterk leunde op de persoon van Esther Jacobs. De passage waarin staat dat Esther Jacobs van plan is haar activiteiten af te bouwen, een voornemen dat niet los kan worden gezien van de kritiek die zij kreeg te verduren omdat zij in de Coins for Care-zaak een dubbele pet op had, bevestigt dat er zonder Jacobs blijkbaar geen Donateursvereniging kan bestaan. Zo heeft de CfC-kwestie indirect het einde van de DV ingeluid. Uit het persbericht wordt niet duidelijk of getracht is met een andere voorzitter de organisatie toch te laten blijven bestaan.

 


Nog deze maand wordt een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd voor leden van de Donateursvereniging.

 


Zie ook de website van de Donateursvereniging: www.donateursvereniging.nl