Donateursvereniging: forum en nieuwe commissie

14 december 2006

Vorige week berichtten we dat een aantal kritische leden van de Donateursvereniging op een paar punten hun zin hadden gekregen. Zo is er bijvoorbeeld sinds kort een forum waar de leden met elkaar kunnen communiceren. Ook mooi: het is toch gelukt om een nieuwe commissie te vormen die de afhandeling van de Donateursvereniging gaat controleren. Maar het bestuur stapt sowieso op eind december.


Dezelfde vragen, nu op het forum

Misschien had u wel genoeg van het gekrakeel rondom de zieltogende DV?

Toch maar regelmatig even een kijkje nemen op zowel het forum als de site. Want daar staan opmerkelijke dingen op.

Het net ingestelde forum voor DV-leden blijkt in een behoefte te voorzien. Daarop zijn weliswaar vooral vragen aan het bestuur te lezen, maar dat was te verwachten.

Een paar belangrijke vragen worden opnieuw gesteld. Bijvoorbeeld: Hoe is het mogelijk dat de omstreden Coins for Care-gift opeens tot €50.000 is aangegroeid?

Esther Jacobs, scheidend voorzitter/leider van de DV: "Dat is het bedrag dat we van Coins for Care hebben ontvangen. Sinds april is er nog wat geld rechtstreeks van mensen binnengekomen, ik schat dat dat €1500 zal zijn. Het precieze bedrag komt in het jaarverslag. Sinds november nemen we geen geld meer aan, omdat het niet op tijd verwerkt kan worden. Buitenlandse banken nemen na 1 januari geen geld meer aan."

Aan welk doel zou de DV dit bedrag willen besteden?

Jacobs: "Zoals overeengekomen met CfC besteden we het geld aan een specifiek project voor betere transparantie en financiële verantwoording; een project dat ten goede komt aan zoveel mogelijk goede doelen en donateurs."

 


Nieuwe stichting

Op de DV-site is te lezen dat er een nieuwe stichting in oprichting is: Stichting Centraal Informatiepunt Goede Doelen. Jacobs: ‘Dat moet zoiets worden als ik heb geschetst in FM Focus: een centraal infosysteem voor de sector.' Jacobs gaat overigens zelf geen rol spelen in de nieuwe stichting.

Wat zal de nieuwe stichting toevoegen aan bestaande systemen zoals de Geefwijzer?

Jacobs: "De Geefwijzer is de zoek- en adviessite, daarachter ligt een database met gegevens. Die wordt ondergebracht in een nieuwe, onafhankelijke stichting. De bedoeling is dat zoveel mogelijk partijen daarvan gebruik gaan maken en hun gegevens gaan delen, zodat inefficiency wordt voorkomen. Meer hierover komt in ons laatste DV-jaarverslag en op onze site."

Of de nieuwe stichting zal worden gefinancierd met de Coins For Care gift is nog niet duidelijk.

 


Hoe zat het ook alweer?

Nadat het bestuur in oktober plotseling aankondigde de vereniging te willen ontbinden, volgde een stroom van kritiek van betrokken leden. Waarom die plotselinge opheffing? Was dat wel legaal? Waren er werkelijk geen mensen en sponsors te vinden om het werk van de DV voort te zetten?

Na twee tumultueuze ledenvergaderingen werd een commissie ingesteld, die nog eens zou onderzoeken of er wellicht een doorstart mogelijk was. Die commissie vond dat ze te weinig antwoorden op vragen kreeg van het bestuur, en gaf al snel haar opdracht terug.

Na een brandbrief van kritische leden besloot het bestuur opnieuw een oproep te doen voor commissieleden, nu voor een nieuwe commissie.

De oude commissieleden voelden er niet voor nogmaals zitting te nemen, omdat ze opnieuw vreesden voor te weinig informatie. Bovendien konden zij niet meegaan met de ‘geheimhoudingsplicht' die het DV-bestuur eiste

 


Nieuwe commissie

In FM schreven we nog dat er na veel gekrakeel nog geen nieuwe commissieleden waren gevonden om de afhandeling van de DV grondig te controleren.

Inmiddels is die nieuwe commissie er, bestaande uit: Ellen Janssens, Peter Daub en Wil Bremers.

Wat betreft de taak van de nieuwe commissie (ook daar was kort geleden nog onduidelijkheid over) meldt het bestuur: dat de commissie allereerst een kascontrolecommissie is die het jaarverslag 2006 zal bekijken. Verder is de invulling van de taken aan de commissie zelf. De geheimhoudingsverklaring waarmee andere potentiële commissieleden veel moeite hadden, is overigens nog steeds van kracht.

Dat er nieuwe commissieleden zijn gevonden, is een prima zaak. En hopelijk haalt de commissie de komende tijd eindelijk alle antwoorden op alle vragen naar boven. Veel andere DV-leden zijn benieuwd naar de antwoorden en hopen dat, zoals de DV-site meldt: ‘het jaarverslag en de laatste ALV veel duidelijkheid zullen scheppen'. Ook eventuele nieuwe initiatieven voor een doorstart of vervolg op de DV kunnen dan door de leden besproken worden.

Het DV-bestuur legt overigens vanaf eind december al haar taken neer. Pas wanneer de accountant zijn werkzaamheden rondom Jaarverslag 2006 heeft afgesloten, kan de commissie aan het werk met Jaarverslag 2006.

 


Zie ook: www.donateursvereniging.nl/forum

dvcommissie@mail.nu (om de nieuwe commissie te bereiken)