Donateurs opmerkelijk tevreden over goede doelen

21 januari 2010
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek


AMSTELVEEN (21 januari) – Donateurs zijn tevreden over de goede doelen die zij steunen. Zij beoordelen charitatieve instellingen met een 7.5 gemiddeld.

 


Dit blijkt uit gegevens uit de goededoelendatabase van de Stichting Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD).

 


Opmerkelijke resultaten, gezien de uitkomsten van het jongste Nederlands Donateurspanel van december 2009, dat deze nieuwsbrief vorige week publiceerde. Daarin komt naar voren dat het donateursvertrouwen daalt. Er is de laatste tijd immers veel negatieve berichtgeving geweest, over onder meer het Rode Kruis, salariskwesties, vertrekregelingen en andere misstanden.

De uitkomsten stroken ook helemaal niet met de signalen die onderzoekster Baukje Stam van bureau WWAV. ‘Een verrassende discrepantie’, zegt ze. ‘Ook rond de actie voor Haïti en giro 555 is de nodige scepsis. Ik vraag me af wanneer dat onderzoek is gedaan en welke methode is gebruikt.’



CIGD-database

CICG verzamelt zijn informatie sinds 2007 via de websites Independer.nl en Overgeld.nl, waarop de goede doeleninformatie uit de CIGD-database wordt getoond. Daarop worden meningen van donateurs over goede doelen getoond. Uit de analyse van 2.680 meningen blijkt dat donateurs vinden dat goede doelen doen wat zij beloven. Ook zijn zij het meest tevreden zijn over de besteding van het geld. Beide aspecten zijn beoordeeld met gemiddeld een 7.8. Met een 7.2 gemiddeld werden de wijze van fondsenwerving en terugkoppeling van de resultaten het laagst beoordeeld.



Stichting De Opkikker

Stichting De Opkikker is met een score van 9.1 gemiddeld het best beoordeeld. Donateurs vinden de doelstelling sympathiek en waarderen de positieve inzet van de vele vrijwilligers. De Opkikker wordt gevolg door Stichting Woord en Daad en Het Leger des Heils met een gemiddelde beoordeling van 8.8. Woord en Daad wordt met name geroemd om haar transparantie en lage overheadkosten. Het Leger de Heils krijgt waardering voor de relatief lage salarissen van de medewerkers. Om inzage te geven in de meningen van donateurs, past het CIGD de beoordelingsmethode van goede doelen aan. Vanaf het voorjaar worden de resultaten getoond op de goede doelenpagina’s op Independer.nl en Overgeld.nl. Op deze wijze helpen donateurs elkaar bij het kiezen uit duizenden goede doelen.


Over CIGD

De Stichting Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD) verzamelt vanuit een onafhankelijke positie gegevens van Nederlandse goede doelen. Deze gegevens worden door de goede doelen zelf online aangeleverd en vastgelegd in een centrale database. Het CIGD maakt de informatie aan een zo breed mogelijk publiek openbaar, met als doel de transparantie in de sector te bevorderen. De gegevens van de ruim 4.400 goede doelen in de database van het CIGD zijn in te zien via Independer.nl en Overgeld.nl