Doelen helpen bedrijven aan business en zichzelf aan geld

11 maart 2010
Nieuws | | Goede doelen


AMSTELVEEN (11 maart) – De gloednieuwe website GratisHelpen.nl maakt het mogelijk voor goede doelen om als affiliate (vertegenwoordiger) voor bedrijven op te treden en zo zelf een deel van de commissie te incasseren – waar die verkoopvergoeding normaal naar een tussenpersoon zou gaan. Een leep idee dat echter wel wat vragen oproept.

 


Goede doelen kunnen zich gratis als affiliate aanmelden. Dat aanmelden kan via GratisHelpen.nl, dat te vergelijken is met een virtueel webwinkelcentrum, waar het aanbod is te vinden van enkele tientallen bedrijven, waaronder Neckermann, Wehkamp en Centraal beheer.

 


Afrekening

Deelnemende doelen schrijven zich feitelijk in bij mediabureau M4N, dat vervolgens een “gebruikers-ID” geeft. Het doel moet deze ID zelf doorgeven aan GratisHelpen. Dit is van belang voor de afrekening; het klantnummer is namelijk nodig om de vergoeding op de juiste manier te kunnen verwerken.  De grap van het concept is namelijk dat de deelnemende doelen hun donateurs via hun website – of andere communicatie - stimuleren om via GratisHelpen-site producten of diensten te kopen via het genoemde ‘webwinkelcentrum’. Kortom, als leden of donateurs via GratisHelpen.nl - bijvoorbeeld - een reis boeken bij vliegtickets.nl, krijgt het goede doel daarvoor een vergoeding.

 


Goed doel als affiliate

Ze acteren daarmee dus als affiliate, ofwel als vertegenwoordiger voor de bedrijven die op GratisHelpen.nl staan. Doordat ieder doel een eigen ID heeft, kan GratisHelpen.nl zien van welke hulporganisatie de bezoekers aan zijn site vandaan komen. Michiel Hulsman die het initiatief op eigen titel heeft genomen en al vele jaren werkzaam is bij een groot ICT-bedrijf: ‘Ik heb gewoon een scriptje geschreven dat clicks genereert voor het doel in kwestie.’

 


Communicatie achterban doelen

De vergoedingen worden vervolgens door het mediabureau – zonder tussenkomst van GratisHelpen dus – naar de deelnemende organisaties overgemaakt. Participerende doelen kunnen het feit van hun deelname gebruiken bij de promotie naar hun achterban.  ‘Als leden/donateurs de pagina als homepage instellen is de kans groot op het genereren van vergoedingen’, aldus de GratisHelpen-website. Hulsman: “Normaal gesproken helpen bedrijven goede doelen. Met GratisHelpen helpen goede doelen juist bedrijven en krijgen hiervoor een vergoeding.”

 


Nieuw verkoopkanaal

Opvallend genoeg zijn de aanbieders op de website allemaal klant bij M4N. Dat is geen toeval, want dat heeft Hulsman zo met het bureau afgesproken. Deze bedrijven weten mogelijk echter niet dat ze er met GratisHelpen.nl een nieuw verkoopkanaal bij hebben. En het is ook niet gezegd dat ze daar per se prijs op stellen, beseft Hulsman. Want niet de volledige verkoopvergoeding gaat naar het goede doel; een deel ervan blijft voor het affiliate marketingbureau. Daarbij zou het wel eens kunnen dat de klanten van M4N het bedrag dat wordt weggegeven aan de goede doelen liever zelf zouden incasseren als korting. Hulsman: ‘MaarM4N heeft gezegd dat het, als het een succes wordt, bereid is om ook te kijken naar zijn  eigen aandeel.’

 


Deelnemende doelen

Het is niet mogelijk om via de site zo maar een product of dienst van een aanbieder te kopen. Wie bijvoorbeeld een reis via Neckermann wil kopen, moet namelijk eerst een doel kiezen waaraan hij wil doneren. Wat dat betreft is de keuze nog minimaal; de consument kan kiezen uit ChakanaSalek en Animal Life Foundation.