Toon alles (2)

Doe-het-zelf onderzoek Lau Schulpen onder vuur

20 mei 2009, 08:59
AMSTELVEEN (20 mei) - Onderzoeker Lau Schulpen deed onlangs onderzoek naar doe-het-zelf projecten in ontwikkelingshulp. Hij trok harde conclusies. Donateurs kunnen hun geld beter aan grote fondsen geven, zo was de teneur. Het onderzoek van Schulpen ligt nu echter zelf onder vuur.


Een van de criticasters van het onderzoek is de in de sector niet onbekende marketeer Gert Jan Vuyk. Hij geeft het onderzoek een onvoldoende, ze lezen we op Wereldburgers.tv. Vuyk heeft kritiek op het feit dat grote conclusies zijn verbonden aan een kleinschalig onderzoek. "Het heeft er alle schijn van dat Schulpen veleer iets wil aantonen dan dat hij iets wilde onderzoeken."

 


Vuyk verdenkt Schulpen ook van partijdigheid. Hij vindt dat er te veel schimmigheid is rond de financiering, doordat niet duidelijk wordt gemaakt wie het onderzoek heeft betaald. Hij suggereert dat grote ontwikkelingsorganisaties een vinger in de pap hebben omdat zij geld investeren in CIDIN, dat haar naam heeft verbonden aan het onderzoek.

 


Schulpen werd zelf ook om een reactie gevraagd. Hij erkent dat het onderzoek te klein is om representatief te zijn. "Er zijn ongeveer achtduizend particuliere initiatieven in Nederland. Ik heb er achtentwintig onderzocht. Kun je die als representatief beschouwen voor de hele populatie? Waarschijnlijk niet. Maar ik zie ook dat voor alle achtentwintig geldt dat ze op een aantal randvoorwaarden slecht scoren. Representatief onderzoek of niet, dat geeft mij een indicatie dat het niet heel erg goed zit."

gerelateerde items