Directeur WNF overleden

31 januari 2006
Nieuws | | Personalia

Volkomen onverwacht overleed afgelopen weekend drs. Niek van Heijst, algemeen directeur van het Wereld Natuur Fonds. Van Heijst is 51 jaar geworden.

Van Heijsts opleiding en carrière stonden helemaal in het teken van de natuur. Na zijn studie biologie werkte hij achtereenvolgens bij Vereniging Natuurmonumenten, als natuurplanoloog bij de Provincie Zuid-Holland en consulent natuur- en milieubeheer bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij. Na acht jaar adjunct-directie bij Staatsbosbeheer trad hij in 2003 aan als directeur van het Wereld Natuur Fonds. Daarnaast vervulde hij diverse nevenfuncties, ondermeer bij de Vogelbescherming en de Commissie Natuurbescherming van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Gezonde erfenis
Voor Van Heijst was zijn taak als WNF-directeur meer dan een baan. “De toekomst van de natuur is iets waar we dagelijks voor moeten vechten. Dat gaat niet vanzelf. Als onze generatie niet vecht, kan een volgende generatie niet verder.”
Zoals bij veel goede doelen hebben ook bij het Wereld Natuur Fonds lange tijd ‘inhoudelijke’ en ‘zakelijke’ directies elkaar afgewisseld. Van Heijst wist de ‘groene’ en de zakelijke kant van het Wereld Natuur Fonds uitstekend te combineren.
Hij laat een in alle opzichten gezond WNF achter, met bloeiende kinder- en kleuterclubs, diverse succesvolle en vernieuwende samenwerkingsverbanden met bedrijven (waaronder Selekt Mail, SNP, ASN, Efteling, Essent, Center Parcs)  en een leidende rol voor de Nederlandse afdeling binnen de internationale organisatie. Met ruim 900.000 donateurs staat het Wereld Natuur Fonds momenteel aan de top van de groene organisaties in Nederland. H. Hielkema, lid van de Raad van Toezicht, is aangesteld als gedelegeerd bestuurd ad interim.