NRC: 'Directeur IKL sluist tonnen subsidie door naar eigen bv’s'

24 maart 2021
Nieuws | | Validatie & Toezicht

Herman Vrehen (59), directeur van stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL), is in opspraak gekomen. Uit onderzoek van NRC zou blijken dat de oud CDA-gedeputeerde tonnen subsidie doorgesluisd heeft naar zijn eigen bv’s en twee keer zoveel verdient als de toegestane norm. Toezichthouder Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) stelt Vrehens stichting dan ook onder verscherpt toezicht. Vrehen zelf ontkent de aantijgingen van misbruik in een videoboodschap voor zijn personeel.

Inhuurconstructies

Natuurstichting IKL zet zich in Limburg in voor behoud en ontwikkeling van het landschap in opdracht van de provincie en gemeenten. Volgen NRC zou er jaarlijks 3 miljoen euro aan subsidies naar de stichting gaan, waarvan een groot deel ook afkomstig is van de Postcode Loterij. De loterij steunt IKL niet rechtstreeks, maar via koepel LandschappenNL vanaf 1 januari 1996 met een jaarlijkse financiële bijdrage. In totaal ontving Landschappen NL 13,5 miljoen euro. IKL ontving daarvan jaarlijks weer € 187.500,-.
Vrehen zou een deel van die subsidiegelden ‘jarenlang weggesluisd hebben naar zijn eigen ondernemingen’. Dat deed hij door statushouders en mensen met een arbeidsbeperking via een uitzendbureau in te huren en daarbij ‘via inhuurconstructies een deel achter te houden in zijn eigen bv’s.’
Na vragen van NRC over het ‘hoge salaris’ van Vrehen werd de directeur vorige week door de Raad van Toezicht op non-actief gesteld. Volgens de krant verdiende Vrehen een kleine 130.000 euro (excl. BTW) voor een parttimefunctie, waarbij hij zichzelf door zijn eigen bv’s liet verhuren aan IKL. Dat is twee keer zo hoog als de toegestane norm van het CBF. Daarnaast zou Vrehen producten van zijn eigen ondernemingen via de stichting verkopen en zouden CDA-gedeputeerden hem bovendien ‘aan opdrachten helpen’.

Datalek

Daar bovenop blijkt dat NRC in het bezit is van een aantal e-mails die de voorzitter van de Raad van Toezicht, burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten, ‘vorige week per ongeluk doorstuurde naar alle e-mailcontacten van Vrehen’. NRC kopt: ‘Nu weet half Limburg precies wat Vrehen verdiende.’ De e-mail bevat alle salarisgegevens van Vrehen en een notitie uit december 2020, waarin Vrehen zou pleiten voor een gesprek met de Raad van Toezicht vanwege ‘achterstand in de beloning.’

Sinterklaasaffaire

Het is niet de eerste keer dat Vrehen in opspraak komt. In 2009 trad hij af als CDA – gedeputeerde in Limburg, ‘nadat er twijfels over zijn integriteit waren ontstaan’. In wat toen werd bestempeld als de Sinterklaasaffaire zou hij als bestuurder in het geheim geld hebben toegespeeld aan bevriende organisaties. Ook waren er twijfels over de verkoop van zijn woonhuis aan een projectontwikkelaar met banden met het provinciebestuur.
Het CBF gaat in gesprek met de Raad van Toezicht, die eerder toestemming gaf voor de hoge beloning van Vrehen. Stichting IKL wordt daarom mogelijk onder verscherpt toezicht geplaatst. In afwachting van het onderzoek is Vrehen tijdelijk uit zin functie ontheven.
In een videobericht richtte Vrehen zich tot zijn medewerkers. De publicatie in NRC Handelsblad karakteriseerde hij daarin als 'een klotebericht' en 'een onjuist verhaal' dat 'veel schade aanricht' en dat 'een werkelijkheid schetst, die niet onze werkelijkheid is.'

Bron: NRC, NOS, De Limburger